Home

Achtergrond 5 reacties

Transgene tarwe drukt marktprijs in VS

De prijs van zachte tarwe in de VS keldert 40 procent als genetisch veranderde tarwe op de markt zou komen.

De prijs van harde tarwe kan 57 procent dalen. De prijsdaling wordt veroorzaakt doordat de vraag naar Amerikaanse tarwe uit Europa, Japan, Zuid-Korea en Taiwan dan weg valt, voorspelt de Western Organization of Resource Councils (WORC), een maatschappelijke koepelorganisatie in de Amerikaanse staat Montana.

De introductie van transgene tarwe brengt veel risico’s met zich mee voor de VS, stelt graanmarktanalist Neal Blue, schrijver van het rapport. Blue heeft afnemers van tarwe gevraagd hoe ze zouden reageren als de VS de teelt van genetisch veranderde tarwe zou toelaten. “De VS zal een groot deel van zijn afzetmarkten verliezen”, schrijft Blue in het rapport. “Die worden vooral overgenomen door Rusland, dat zich steeds meer wil toeleggen op de tarwe-export.”

Organisaties van tarwetelers in de VS, Australië en Canada hebben vorig jaar mei een verklaring uitgegeven dat ze voorstander zijn van genetische modificatie bij tarwe. In 2004 schortte veredelingsbedrijf Monsanto genetische modificatie van tarwe op, mede onder druk van de tarwetelers. Maar de telersorganisaties zijn van mening veranderd omdat biotechnologie tarwe beter bestand kan maken tegen ziekten, insecten en droogte. Het genetisch veranderen van soja en mais heeft geleid tot hogere opbrengsten en lagere kosten voor de telers. De tarwetelers vrezen dat transgene soja en mais langzaam tarwe van de markt verdringt, omdat transgene gewassen rendabeler zijn voor de akkerbouwers.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  @Miep Bos. Ik ben het geheel met je eens. De gevaren van GGO zijn niet in kaart gebracht of niet openbaar gemaakt. Dus voor mij een niet acceptabele weg. Zeker nu er via internet meer en meer uitlekt over negatieve neven verschijnselen.
  Je uitspraak Europese burgers willen het niet is voor de commissie geen reden om import en teelt te verbieden. Het grote geld heeft (helaas) de macht binnen de democratie net als bij een dictatuur.

 • no-profile-image

  Willem

  Helemaal eens met de reakties. Alleen, Politici en andere bestuurders hebben vaak andere logische reakties dan burgers. Ze staan onder invloed van lobbies, steekpenningen, het idee modern te moeten zijn en dus mee te moeten doen aan gentechniek, etc. Er is in Europa al GMO mais toegelaten, de aardappels staan te trappelen van ongeduld net als andere gewassen. Daarbij voeren we steeds grotere hoeveelheden GMO zaden in.
  We zouden in Europa moeten werken aan een zelfvoorzienende produktie in plaats van een kunstmatig exporterende produktie. We voeren momenteel veel gesubsidieerde tarwe en mais uit, om vervolgens GMO soja te importeren en tegelijkertijd grond (gesubsidieerd) braak te leggen. Als we minder granen zouden verbouwen (eigen behoefte) en meer eiwitgewassen (op de vrijgekomen grond) kunnen we bijna zelfvoorzienend worden en zodoende zelf beslissen of onze teelt GMO mag zijn of niet. Daarbij besparen we enorm veel energie via de bemesting (tarwe/mais 200kg N/ha, soja 0-40 kg N/ha) transport, etc en werken we aan een duurzamere landbouw via betere gewasrotaties.

 • no-profile-image

  Han

  @Willem. Helemaal mee eens. Uit het oosten zal ons geen "fout gen" bereiken. De Russen zijn nog steeds afwijzend en blijven dit denk ik ook wel. Zij willen graan exporterend worden en ik denk dat ze Gen vrij als argument gaan gebruiken. Daar komt bij dat ze zeker geen >slaaf< van Monsanto willen worden. Europa wel maakt het leven nog eenvoudiger; Een zaad leverancier, chemie boer en afnemer >NAAM MONSANTO & Co<

 • no-profile-image

  Miep Bos, spokeswoman of the European GMO-free Cit

  Europa zal deze gentech tarwe nooit toelaten, de burgers willen het niet eten. Het zou bijzonder dom zijn dan toch met het verbouwen van gentech tarwe te beginnen. Bovendien zou die versleutelde tarwe dan toch op den duur de niet gentech tarwe verdringen met alle gevolgen van dien. Desnoods schakelt Europa dan over op spelt.

 • no-profile-image

  Han

  Zie wat deze rentabiliteit verhoging nog waard is, als de afnemers weigeren het gemodificeerde product te ontvangen! Waarom ons als boeren en consumenten nog meer te binden aan Monsanto, Syngenta etc. via de modificatie. Laten we goed weten dat het zelf natelen van eigen zaaizaad door het patent recht onmogelijk is geworden zonder eerst een licentie overeenkomst te sluiten waarbij de licentie houder de voorwaarden stelt.
  Deze zijn nu een bedrag per ha maar kunnen in de toekomst inhouden hoe en via wie de afzet geregeld moet worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.