Home

Achtergrond 20 reacties

Topambtenaar: hoog btw-tarief vlees

Topambtenaar Bernard ter Haar van het ministerie van milieu (Vrom) adviseert vlees en vis onder het hoge btw-tarief te brengen. Het nieuwe belastingstelsel moet wat hem betreft een groene insteek krijgen.

Dat schrijft Ter Haar in een vertrouwelijk stuk voor de Studiecommissie Belastingstelsel, schrijft de Volkskrant . In het pakket maatregelen die als gemene deler hebben dat zij gunstig zouden zijn voor het klimaat, stelt Ter Haar dat vlees wegens de CO2-uitstoot in de productie ervan thuishoort in het hoge btw-tarief.

Andere ideeën van Ter Haar zijn: bedrijven betalen net zo veel energiebelasting als huishoudens en eigenaren van slecht geïsoleerde woningen moeten minder hypotheekrenteaftrek krijgen.

Met de ingrepen denkt de topambtenaar dat het aandeel milieuheffingen in de totale belastinginkomsten kan stijgen van 14 naar 20 procent. Nu leveren groene belastingen de staat circa 20 miljard euro.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ergerns

  Wat een termen "co2 uitstoot en opwarming van de aarde". Ondertussen hebben we weer een tweede opeenvolgende koude winter met vorst van -10 C. Alsof de natuur het antwoord wilt geven.... onzin dus.

 • no-profile-image

  gerrie

  Dokter Bernard, slaap aub verder. Vrom is de grootste milieuvervuiler. Begin maar eens om niet met vakantie te gaan. Een beter milieu begint bij jezelf. Wel makkelijk om te zeggen wat andere allemaal moeten doen en zelf gewoon doorgaan met het milieu te vervuilen. Schaam je.

 • no-profile-image

  jmgpvanlanen@HETNET.NL

  De schatkist heeft weer geldgebrek met dit verhaal.

 • no-profile-image

  gj

  Allemaal niet nodig. LNV bedenkt wel een ziekte en vervolgens wordt de hele nederlandse veestapel weg gespoten.

 • no-profile-image

  boertje

  Nog een opkoop regeling en het helle mest probleem is in een keer op gelost maar dan wel ook de varkens rechten innemen en op de gesaneerdeocaties nooit meer mogen beginnen
  Dan zijn de lucht wassers niet nodig zo al voldoende krimtn

 • no-profile-image

  gert

  Het is weer jan met de pet die hier weer financieel voor opdraait,de bobo,s blijven zelf wel weer buiten schot,ze kunnen lekker blijven dineren in de dure restaurants met hun bonussen en declaraties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  John, een vertrouwelijk stuk in de openbaarheid is gewoon een proefballonnetje om aankomend beleid in de week te leggen. Veel belangrijker vind ik de bijgeplaatste opmerking dat een 'topambtenaar' dit brengt. Als je tussen de regels door goed leest kun je er uit opmaken dat onze ministers de loopjongens zijn van topambtenaren. Tja, en jammer genoeg stemmen we niet op ambtenaren, en aldus mag je de vraag of beleid tot stand komt op basis van democratische besluitvorming c.q. de stem van de kiezer zelf invullen.

 • no-profile-image

  john

  wat betekent vertrouwelijk stuk nu eigenlijk.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Andere insteek. Mensen hebben voedsel nodig om te leven, te groeien en te presteren. Dat laatste is voor sommige beroepen uiteraard een discussiepunt. Mensen die in de groei zijn en mensen die werken hebben een goed voedselpakket nodig om over voldoende energie te beschikken. Vlees is een belangrijke leverancier van voedingsstoffen en die energie. Boeren zijn daarmee energieleverancier naar mensen en daarom dient in de CO2 balans een duidelijke verrekening plaats te vinden. Mensen verbruiken door boeren geleverde energie. Omdat we toch al in een bemoeizuchtige regelnichterige maatschappij terecht zijn gekomen heb ik daarom het volgende voorstel. Laat mensen ieder jaar verplicht wegen bij de huisarts en stel een belastingschaal in op Body Mass Index. Oh ja, als je dan toch bij de huisarts bent doe dan direct ook even een bruine insteek met de thermometer, misschien heb je wel Q koorts.

 • no-profile-image

  ?

  Riesje,

  Toch verklaar troep eens?
  Zeker wel het klokje hebben gehoord, maar waar.
  Soya hoort er wel zeker in? Dus dat het regenwoud nog wat verder gekapt wordt vind je dus niet zo erg. Ach krom redeneren krijg je wel vaker bij die hippies.

 • no-profile-image

  Ries

  Een prima idee. Onvoorstelbaar, en dat voor een hoge ambtenaar. Er zitten dus ook goede tussen. Mensen hebben voedsel nodig en mensen in de groei en kwetsbaren hebben een veelzijdige maaltijd nodig. Daar hoort vlees niet (meer) in thuis. Er zit veel teveel aan resttroep in het vlees om nog onder de noemer van voedsel te kunnen vallen. Het is eerder te vergelijken met suiker of met drank. Schadelijke overbodige, maar door sommige vanuit traditie als lekker gevonden product waar men ziek en dik van kan worden. Het slokt ook nog de EU-subsidies op om reclame te maken voor het eten van kadavers. Dieren hebben een nut zolang ze leven. Van mij mag het BTW-tarief voor stukken kadavers nog hoger.

 • no-profile-image

  freek

  ha ha gelukkig ben ik weg
  En wat valt dan in een "laag" btw tarrief
  En wat is niet belastend het enigste wat niet belastend is is wortels uit eigen tuin, het gaat zoals vanouds om de centen in de kist

 • no-profile-image

  Burke

  Beste Bernard,
  Als je dit soort denkbeelden hebt , ben je waarschijnlijk geen vleeseter.
  De sector heeft het al moeilijk genoeg, het is belachelijk dat je aangeeft dat er een groene insteek moet plaats vinden, kijk eens wat de sector al doet met alle regelgeving die jullie produceren en wat er nog aankomt. Wil je ook een graantje mee pikken, want het lijkt zo makkelijk om de zwakste te raken. Zorg liever dat de producent iets kan verdienen, want dat verlangen ze al jaren maar ze krijgen het niet. Zakkevullers zijn er genoeg.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  wanneer houd die co2 onzin nu eens op???? dieren maken deel uit van een natuurlijke kringloop.. dieren maken geen extra co2 dieren zetten planten om in vlees en andemen co2 uit die de planten weer gebruiken om te groeien. De extra co2 op de aardkloot graven onzen olieboeren op.. Belast de fossiele brandstoffen maar met 100% en gebruik deze belasting voor investeringen in zon en windenergie.

 • no-profile-image

  .

  De btw-verhoging is een notoire vorm van de schatkist spekken over de rug van de consument. Er is geconstateerd dat de consumentenprijs voor levensmiddelen relatief laag is en technisch gezien is dit het juiste moment om in te stappen met btw-verhoging. Als de prijzen in de toekomst stijgen, profiteert de staat lekker mee. Bij brandstoffen gebeurt vaak hetzelfde: accijnsverhogingen kun je niet verkopen aan de kiezer als een vat ruwe olie € 140 kost en de benzine € 1,60, maar wel als die prijs € 0,40 gezakt is. De argumenten zijn zo verschrikkelijk cliché, dat daar nog iemand intrapt. Het klimaatverhaal met de aangegeven oorzaken heeft ons al zo veel geld gekost en is telkens weer een reden om de schatkisten te vullen; een verhaal ook dat klakkeloos door het merendeel van de bevolking wordt nageblaat. Ongelofelijk dat we daar allemaal zo weinig kritisch op zijn. Al is het allemaal waar, de keuze voor zulke belastingmaatregelen wordt m.i. strategisch bepaald en daar worden telkens valselijk dezelfde argumenten voor gebruikt. Zeg dan gewoon dat de schatkist node extra gevuld moet worden. Dan kon ik er zó mee leven.

 • no-profile-image

  Han

  @Freek NZ Stil maak de ambtenaar niet wakker, want eigen tuin zou best eens verrekend kunnen worden met onroerend zak belasting of milieu heffing. Hogere bTW op vlees of welk voedsel ook zal worden doorberenkd naar beneden in de keten, als de hogere prijs inderdaad minder consumptie betekent. In het meest gunstige geval, wordt het meegenomen in de inflatie correctie en heeft de boer en de consument geen last. zie het positief.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Uit mijn uiterst vertrouwelijk brein is uitgelekt dat we eerst maar eens 19%procent van de ambtenaren moeten ruimen,te beginnen aan de top.
  Dat geeft pas co2 reductie en HEEL veel tevreden Nederlanders.

 • no-profile-image

  john

  dit is een vertrouwelijk rapport. Wordt degene die dit rapport verspreid heeft ontslagen?? Het is namelijk bekend geworden wie dit was.

 • no-profile-image

  gj

  Er wordt op deze site veel gekankert over het CDA. Het gespuis van de andere partijen is nog erger dus!

 • no-profile-image

  boerin

  Als het potje maar niet te klein is Hebben ze een echte reconstructie laat ze maar een uit zoeken hoeveel hier aan mee zouden willen doen ik denk dat er erg van zullen schrikken

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.