Home

Achtergrond

'Toezicht Argentinië op hazen- en konijnenvlees voor EU goed'

Argentinië controleert over het algemeen goed of hazen- en konijnenvlees bestemd voor de export naar de EU voldoet aan de Europese voorwaarden.

Dat stelt het Food and Veterinary Office (FVO), het veterinair controleorgaan van de Europese Unie, in een rapport. Inspecteurs van het FVO brachten in juni 2009 een bezoek aan Argentinië.

De jagers op wilde hazen zijn goed opgeleid en staan geregistreerd. Ook konijnenfokkerijen, slachterijen en uitsnijderijen werkten in overeenstemming met Europese eisen.

Nederland is een van de voornaamste importeurs van Argentijns hazen- en konijnenvlees. Volgens cijfers van het Argentijnse ministerie van landbouw ging in 2006 bijna 30 procent van de Argentijnse haas naar Nederland; voor konijn was dat zelfs 57 procent.

De totale export van hazen- en konijnenvlees bedraagt jaarlijks enkele tonnen, en vertegenwoordigd een waarde tussen de 10 tot 20 miljoen dollar.

In de jaren 2003-2005 profiteerde Argentinië flink van het Europese importverbod voor konijn uit China. Nadien, toen dat verbod geleidelijk werd opgeheven, zakte de Argentijnse productie weer wat in.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.