Home

Achtergrond

Toeslagrechten nu nog van pachter én verpachter

Toeslagrechten zijn volgens de huidige regelgeving en jurisprudentie nog in gezamenlijk eigendom van pachters en verpachters.

Die waarschuwing geeft Willem Bruil van het Instituut Agrarisch Recht."Het Europese Hof van Justitie heeft wel vragen beantwoord dat er op basis van Europese wetgeving geen aanleiding is om te zeggen dat de toeslagrechten van de verpachter zijn, maar daarmee is nog geen nieuwe uitspraak van het Nederlandse Pachthof. Dit houdt in dat nu de uitspraak van de rechtbank in Zwolle nog leidend is", aldus Bruil.

De rechtbank in Zwolle sprak eerder uit dat toeslagrechten net als melkquotum aan het eind van de pacht eigendom zijn van de verpachter. De helft van de waarde van de toeslagrechten moet de verpachter aan de pachter vergoeden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.