Home

Achtergrond 8 reacties

'Toenemende protectie bedreigt economie Nederland'

De Nederlandse politiek miskent met haar pleidooien voor (gedeeltelijke) renationalisatie van het landbouwbeleid het belang van de agrarische sector voor de nationale economie.

Dit stelt voorzitter Geert Koopstra van het Productschap Zuivel (PZ). Hij zei dit in zijn nieuwjaarstoespraak in Scheveningen. De keerzijde van renationalisatie van het landbouwbeleid in Europa is protectie en dit bedreigt de exportpositie van de zuivel en andere agrarische sectoren. Daarmee wordt volgens Koopstra ook "op gevaarlijke wijze miskend hoezeer landbouw en voedselindustrie langzamerhand tot een van de weinige overgebleven vaste ankers van de nationale economie zijn gaan behoren."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Overal ter wereld gaan prijzen op en neer, en soms liggen ze een poosje onder de kostprijs. Dit is op zich niet verkeerd, want dan schoont de markt zich op. Anders wordt het, wanneer door subsidie en marktbescherming de prijs van de producten "kunstmatig" hoog liggen. Het gevolg hiervan is dat boeren zich de luxe permitteren hun kostprijs ook op te trekken. Iedereen weet dat dit gebeurd (is), en mijn vraag is dan :"Wat verstaat u onder een financieel gezonde landbouw"?? Hoelang denkt u dat de "opgevoerde/overvoerde" motor van de trekker het nog volhoud en de kar blijft trekken??

 • no-profile-image

  Han

  Hans ik heb al vaker opgemerkt dat ik voor een kostendekkende prijs voor in ieder geval de nationaal gebruikte producten. Geen subsidie via de belasting kost meer aan verdelen (bureaucratie) dan dat het de landbouw opbrengt. Een iets hogere consumenten prijs zal de consument minder kosten, dan de rompslomp aan bureaucratie met steungelden. Op dit moment krijg de landbouw in de EU steungelden als ze hiervoor EXTRA WERK (landschaps onderhoud etc.) doen. Er is geen vakbond die een loonronde pikt waarbij extra inspanning wordt gevraagd van de werker. Ik krijg na en leven lang op de werkvloer te hebben gestaan het gevoel, dat boeren hun werk zien als een Roeping een sociale taak. Er moeten eten zijn tegen elke prijs.
  Net als de evangelisatie drang van de kerken de laatste 400 jaar.
  Je vraag m.b.t. de opgevoerde trekker zal duidelijk zijn het kan nog heel lang duren, de evangelisaite is nog steeds aan de orde, ookal lopen de kerken leeg. Nu nemen de moskeen het stokje over, zo zal ook de landbouw doorgaan. Is bedrijfsovername financieel moeilijk in bv USA voor lokale opvolgers, komen er "Rijke" Europeanen om het bedrijf over te nemen, zonder extreme bankkosten (eigen geld). Weer 1 generatie gered. Dit systeem zal zolang doorgaan, tot er geen mogelijkheid meer is voor credits. aangezien banken grote estates kopen voor beleggers, die hun contacten binnen de grote financiele wereld hebben, is er binnen afzienbare tijd iets op komst, waarbij de voedsel voorziening anders geregeld zal worden dan nu. Voor mij is duidelijk dat landen als Rusland en China zullen trachten selfsupporting te worden en eventueel exporterend te worden. Voor Rusland mogelijk, China zal dit regelen via "Neo Kolonialisme", zij bezitten reeds miljoenen ha's goede gronden in Afrika. Rabo zoekt de gronden in Zuid Amerika. In al deze gevallen spreken we over bedrijven die in omzet grote de huidige "grote" bedrijven overstijgen.

 • no-profile-image

  Han

  De heer Koopstra zou er goed aan doen buiten de grenzen van Nederland te treden en ons als onderdeel van de door ons zelf opgestarte EU te zien en dus alle maatregelen, die nodig zijn om de landbouw, economie en milieu te redden in de EU verband te zien. wil hij en al zijn buitenlandse colleg's dit niet, is er maar 1 oplossing stop het geld verslindende Brusselse toneelspel en besteed het geld aan je eigen winkel. "Het hemd is nader dan de rok".

 • no-profile-image

  Sybren

  Over de vraag:" wat is een financiëel gezonde landbouw?"Deze crisis heeft ons
  schijnbaar het antwoord gegeven: Je schulden proberen laag te houden. Dus niet die nieuw trekker kopen voor je belastingaftrek, etc., etc., etc.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Goede morgen Han, Hans en Sybren. Ik sluit mij aan op jullie reactie's, zonder commentaar. Jullie visie is duidelijk en realistisch!!!... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Oké Jan, maar wat als zowel de truck als de oplegger tot aan hun assen in het louche LNV-moeras verzonken zijn? Kijk naar wat Verburg nu weer uitvreet met de geitensector. Denk eventjes aan wat er afgelopen jaar weer allemaal misgelopen is. En zet een heldere bril op!

 • no-profile-image

  jan

  eindelijk eens een verstandige uitspraak. Zo mogen er meer volgen. De landbouw is het die de kar trekt. Al lijkt het misschien klein. Ik vergelijk het met een vrachtauto. de landbouw is de truck en de rest van de economie is de oplegger. Zonder truck zal de oplegger blijven staan.

 • no-profile-image

  Han

  Hoe denkt de heer Koopstra de landbouw als blijvende trekker van de economische kar te houden? Zolang de landbouwprijzen onder de kostprijs liggen!! Wil de heer Koopstra dat de boeren de NV Nederland subsidieeren? Dus alle sociale verworvenheden van de burgers subsidieeren en zelf geen tijd hebben om ziek te worden of te vechten over een AOW op 65 of 67 of what ever.
  Is de prijs niet kostendekkend dan zal de trekker vroeg of laat bezwijken aan gebrek aan onderhoud.
  Ik denk dat de heer Koopstra onderkent hoe belangrijk een financieel gezonde landbouw is.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.