Home

Achtergrond 33 reacties

'Toekomst vleesvarkenshouderij in Nederland moeilijk'

De varkenshouderij in Nederland krijgt het de komende jaren moeilijk.

Dat voorspelde Gé Backus van het Landbouw Economisch Instituut tijdens een debat over megastallen in Provinciale Staten van Noord-Brabant.

Volgens Backus blijft de voerwinst op de lange termijn vrij constant, terwijl de vaste kosten steeds verder toenemen. Zeker voor vleesvarkenshouders zorgt dat voor problemen omdat zij weinig mogelijkheden hebben om de voerwinst te verhogen. "Zeugenhouders kunnen hun voerwinst tot 40 procent verhogen en hebben daardoor meer toekomstmogelijkheden. De vleesvarkenshouderij wordt in Nederland een moeilijk verhaal", vreest Backus.

In de zeugenhouderij is schaalvergroting volgens hem onvermijdelijk. Schaalvergroting is in veel gevallen een belangrijk instrument om de voerwinst te verhogen en zo een beter saldo te realiseren. "Wie dat niet redt stopt in de komende jaren. De eisen van 2013 versnellen dit proces, waardoor er alleen maar meer productie van kleinere naar grote bedrijven verschuift."

Hoewel megastallen maatschappelijk gezien ongewenst zijn, denkt Backus dat het onvermijdelijk is. Niet alle deskundigen die tijdens het debat geraadpleegd werden deelden die mening. Socioloog Jan Douwe van der Ploeg is fel tegen megastallen, net als de Dierenbescherming, terwijl in de veterinaire en geneeskundige hoek de twijfels en onduidelijkheid overheersen.

Lees ook Brabant gewaarschuwd voor megastallen

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  De rek in Nederland is er bijna uit. Het grote probleem, de harde loonstijgingen eisen de tol. Het is niet alleen de land en tuinbouw, ook in veel sectoter is dit een groot probleem. Elk bedrijf moet kunnen groeien om de loonkosten op kunnen vangen. Ook de zelfstandigen!! Voor varkenshouders de ruimte, de landbouwgrond het grote probleem, het zo genaamde mestoverschot. de groei is er uit en de kosten stijgen door. Dus de concurentie is voor veel veel varkens houders moeilijk vol te houden. Alleen met goed overheidsbeleid kan zonder meer een goede varkenshouderij in Nederland concureren.

 • no-profile-image

  boertje

  GEWOON DE KOST PRIJS MIN BETALEN KUNNEN WIJ EEN GOED STUKJE VLEES MAKEN WAT OVERAL AAN VOLDOET ps EEN VROUW IS DOOD GEVROREN IN NEDERLAND HAD DIE GEEN ONDERDAK NET ALS DE VARKENS maak ook maar eens druk over echte dingen maar hier in nedeland moeten de varkens het nog beter hebben dan de mensen (ZIE voetsel bank ) hebben de varkens niet nodig iedere dag is het er weer lekker belangrijk

 • no-profile-image

  Jonas

  Inderdaad Teun Tuinder, de varkensboeren kunnen het niet meer redden en worden (of zijn al) eigendom van de bank. Nog eens zo'n financiele crisis en alle banken worden eigendom van de staat (die het nu nog niet zijn) en tadaaaa, de varkensbedrijven zijn staatsbedrijven geworden zoals vroeger in Rusland, en we weten wat daarvan geworden is, die worden weer in kleine stukjes opgedeeld en aan particulieren verkocht, en het cirkeltje is weer rond. De efficientie die nu nog op de bedrijven heerst zal ook langzaamaan verdwijnen als er steeds minder eigenbelang is.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Zou het niet zo zijn nu we zelf veel produceren , alles goedkoop ( geen of weinig opbrengst voor boer en tuinder ) . Als over enkele jaren land en tuinbouw in Nederland een heel eind ingekrompen is , alles weer duur wordt . En dan weer enkele bedrijven op kleine schaal kunnen opstarten . En dan weer dezelfde ontwikkeling doormaken als in het verleden . Men praat wel over import ,maar daar zijn ze ook niet gek . Ze willen natuurlijk ook de hoogste prijs vangen .

 • no-profile-image

  Tuin Tuinder

  De Nederlandse staat heeft meer op het geen wij produceren en exporteren dan aan de agrariers zelf. Keihard gezegd: hoe minder boeren en tuinders er zijn des te gemakkelijker zijn deze te controleren.Dat doen wij namelijk nogal graag in dit land. Je hoort in de tuinbouw nu de kreet:wij moeten de productie op peil houden want de toeleverings bedrijven komen anders in het nauw.....in deze bedrijven werken nogal wat mensen EN deze bedrijven zijn gefinancieerd door de agrarische bank.Wie er produceert is feite niet de vraag maar wel hoeveel...langleve de Sale and Lease Back constructies.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Banken en Industrie hebben geen belang bij de overname van bedrijven. In de glastuinbouw neemt de industrie/groothandel/supermarkten geen kas over. De bank doet het hooguit omdat het soms beter is dan het verlies nemen. De boeren zijn zelf zo concurrerend bezig, waardoor de kostprijs stijgt en de opbrengstprijs daalt.

 • no-profile-image

  Han

  @Herman Schober. Wie wenst deze rate race in de landbouw? Ik denk dat de boer in zijn hart niet wil maar door de overheid, banken etc. die richting wordt opgepraat. De NV Nederland heeft belang bij deze producten berg (vlees, melk, tomaten etc, om te bewerken en te exporteren, alle toegevoegde kosten worden betaalt en de boer ploegt wel voort. Ik kan jouw idee van minder maar >beter< en voor kosten dekkende prijs wel onderschrijven, maar dat zal de NV Nederland >Nationaal Bruto Product< kosten. Onmogelijk dus beter een kapitalistische vorm van socialiseren.
  We zien dit toch gebeuren in de tuinbouw, Lease kassen wie volgt. voor de politieke schijn pakken we de kleinste takken intensieve veehouderij (geiten, pelsdieren) aan en maken die langzaam stuk. De varkens en pluimvee is te groot te belangrijk om uit te roeien, dan maar groeien tot alleen overname via industrie en bank de uitweg is.
  De boer zal zo lang mogelijk door ploeteren!!

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Dat kan wel zo zijn Piet maar uiteindelijk zie je wel vaak dat dat er uiteindelijk van komt.De zelfstandige ondernemer , lees boer tuinder, is niet meer in staat om de boel zelfstandig financieel te behappen. Dat is ook een van de redenen dat de Sale and Leasebackconstructies ontstaan zijn. Ik vind dat als je als boer en tuinder maandelijks je cijfers ter beoordeling aan de bank moet overleggen je feitelijk al niets meer te zeggen hebt. Ik heb al van diverse collegas gehoord dat de bank bepaalde dat je nu gas moest inkopen. Er werd nadrukkelijk "geadviseerd " om een WKK te installeren. Mijn stelling is en blijft dat als je bedrijf kapitaalsintensiever wordt je als boer of tuinder steeds minder te zeggen hebt.

 • no-profile-image

  jpk

  eerst de nertsen nu devleesvarkens
  daarna de appeltelers
  importeren uit zuidamerika
  isveel goedkoper
  100% ww betalen
  dat is lei

 • no-profile-image

  Varkensboer

  Het LEI rekent al jaren met een hogere kostprijs dan de varkenshouders in Nederland ontvangen, maar toch blijven er varkenshouders uitbreiden in de varkenshouderij. Heel goed dat het LEI dit bericht uitgeeft, maar laat dit bericht ook zien bij de Jumbo, AH, ALDI, Sligro enz. De consument heeft alleen maar een beeld van dierziektes, megastallen, soya dat geteeld wordt op grond waar tropisch regenwoud heeft gestaan. Maar een beeld van de varkenshouder zijn portemonee? Nee dat niet. Wij moeten van alles doen voor het jaar 2013, maar krijgen geen meerwaarde voor onze varkens.
  Beste oplossing is bedrijfsmatig op de kosten letten en samenwerken naar een goede en zekere toekomst

 • no-profile-image

  kani Baal

  Inderdaad. Hele gebieden in Brazilië en het Verre Oosten worden afgebrand om grondstoffen voor de varkensfokkerij. Dat tellen we natuuuurlijk niet mee in de kostprijs.Neeee want dat is lekker ver van ons bord en dat houden wij graag zo. Nee nog gekker laten ze daar meer nog meer platbranden want dan wordt de soja etc nog goedkoper. Ik stel voor om het anders te doen.Laten we die Brasilianen zelf hun soja voor de varkensfokkerij gebruiken. Varkens kunnen daar vele malen goedkoper gehouden worden dan hier. Vrije import en de Eu. Dat is ook nog goed voor het milieu. In een schip gaat tenslotte veel meer aan waarde aan varkensvlees dan aan grondstoffen voor de varkensvleeshouderij. En de mest kunnen ze daar op die enorme vlaktes ook veel beter kwijt dan hier in Nederland. Spookbeeld? Het is voor vele varkenshouders te hopen.....

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  een varken heeft een belangrijke functie in onze maatschappij: omzetten van reststromen in hoogwaardig vlees en zwart goud (mest). Soja is ook een restproduct.. in brazilie etc wordt soja geteeld voor de olie 50% van de oogst is olie daarnaast onstaat er een restproduct wat wij hier soja noemen. er zit ongeveer 15% van die soja in een gemiddeld rantsoen. verder eten de varkens de mislukte oogsten van granen op. Niet alles wat geoogst wordt is geschikt voor menselijke comsumptie. Probeer maar eens van granen uit nederland een brood te bakken dit zal niet makkelijk zijn. Dan heb ik het nog niet gehad over de reststromen uit de melkfabriek, zetmeelfabriek snoepfabriek en nog vele industrieen meer. In egypte zijn ze er nu achter hoe een maatschappij er zonder varkens uitziet: grote hopen rottend, stinkend afval rondom de stad! vele malen erger dan een megastal.

 • no-profile-image

  Karel

  Is in de kostprijs meegerekend dat mensen fikse buikpijn krijgen van het dierenleed en daarmee naar de dokter gaan? Dat ze ziek worden van de bacterieën en het fijnstof? "Ach, mensen moet niet zeuren, wat is er nu erg aan ziek zijn en doodgaan. dat doen we immers toch wel"? Nederland is niet geschikt voor Megastallen; nau en...dan maken we de mensen, de omgeving en alles er maar geschikt voor en ondergeschikt aan. Die paar grote varkensboeren, die zullen ons land wel regeren en inrichten en bepalen dat alles onzin is behalve hun dik belegde boterham. Als ik deze reacties van die grote varkensboeren lees draait mijn maag om om zoveel minachting naar al wat leeft. Zeker een christen. "God zorgt voor ons allen" en ik alleen voor mezelf ten kostte van alles en iedereen. Ik ben boos na het lezen van zulk egoIstisch gedrag. Wat een rot sector door een rotte mentaliteit. Ze gaan zelf wel erg op de varkens lijken met het goedpraten van gedraai in de stront en bagger.

 • no-profile-image

  Tukker

  Geachte John uit Brabant, ik ben het helemaal met u eens, op de mega stal na. De functie van het varken is inderdaad, afval omzetten in karbonades. En al die industrieën, die die reststromen produceren zijn maar wat blij met die varkens houders. Het punt is echter dat we in NL zoveel varkens hebben, dat naast al die reststromen, ook nog heel veel granen, soja en graanvervangers geïmporteerd worden, en die worden hier ook omgezet in karbonades. Dit heeft tot gevolg gehad dat vanwege de vraag naar die reststromen de prijs van die reststromen eigenljk rechtstreeks gelinkt is aan granen, soja en graanvervangers.(eiwit en energie) En dit is alleen maar goed voor de industrieën die die reststromen produceren. Als de gigantische varkenssector er niet was, dan zouden die reststromen op dezelfde manier gewaardeerd worden, als nu de mest van de boeren. Je moet er voor betalen om het bij een akkerbouwer op het land te mogen laten uitrijden. Als we in NL de marktbescherming (importheffingen) opheffen, dan wordt de sector keihard en ijskoud gesaneerd, Het kleine groepje varkenshouders wat dan overblijft kan dan de reststromen, die dan een negatieve prijs hebben, voor de industrie omzetten in vlees voor een concurrerende prijs en wat er dan tekort is importeren we gewoon. Waarom zullen we dan nog megastallen gaan bouwen? Ik schrijf dit zo neer om de discussie te provoceren, niet om boeren in de stront te trappen.

 • no-profile-image

  rbl

  Het maakt allemaal niet veel uit, de consument wil en blijft vlees eten ook varkensvlees een zeer smaakvol en eiwitrijk produkt,wij zijn immers alles-eters daarom blijft er gewoon productie, zelfs dit jaar 1kg vlees/nederlandse inwoner meer als jaar ervoor, er is geen effiecientere manier dan de megastall, zowel voor dier als milieu, ik ben het mee eens dat vooral vleesvarkenshouders het benauwd krijgen de komende tijd, zeugenhouders kunnen hun saldo veel sneller opkrikken met goede resultaten, het wordt tijd voor een vlees-quotum net als bij de melkveehouderij, deze sector is sterk geworden en gebleven ondanks zo,n quotum.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Het is jammer dat de vermeerdering en vleesvarkenshouderij niet in evenwicht is . Maar als hier weinig of niets te verdienen valt met vleesvarkens en de biggen in buitenland goed te verkopen zijn . Is dit een verklaarbaar iets . Maar tevens zijn we zeer kwetsbaar bij uitbreken van dierziekten waardoor de grens gesloten kan worden voor levende varkens .Zou de varkenshouderij in Nederland weg vallen ,zou er veel werkgelegenheid minder zijn . Dit hebben veel tegenstanders van varkenshouderij niet in de gaten . Andere landen zullen deze gaten wel op vullen . Denk aan transport van grondstoffen , dieren , mest , vlees , onderhoud van de transport middelen . De veevoefrabrieken , slachterijen , dierenartsen , onderhoud , aannemers , banken en verzekeringen ga zo maar door . De afvallen die nu geschikt zijn als veevoer zullen verder vervoert moeten worden , wat meer kosten met zig mee brengt . Of men moet ze elders afzetten met geld erbij . In beide gevallen zal het produkt voor de consument duurder worden om dat de kostprijs van dat produkt waar de afvallen van zijn duurder wordt .

 • no-profile-image

  verbaasde

  Edel schwein,natuurlijk is het goed dat er kritische mensen meekijken.Maar nog belangrijker is dat deze mensen met strukturele oplossingen komen.En dat is wat ik veelal mis.Stel dat de varkenshouderij in Ned. sterk wordt ingekrompen,Denk je dan echt dat ze dan in het buitenland die ruimte niet opvullen?Kijk naar Denemarken, daar is de expantie in de varkenshouderij enorm!
  En die overproductie??? In Nederland hebben we al JAREN varkensrechten.Dit is een quotum! Er komt al jaren geen enkel varken meer bij.Het enige wat gebeurt is concentratie van dieren op grote(re)bedrijven.En DAAR kunnen we over discusseren.

 • no-profile-image

  verbaasde

  LEZEN Tukker,Ik gaf aan dat er nogal wat mensen op dit forum lopen te schelden(vooral op de landbouw) en niet met oplossingen komen.Ik maak me ook geen zorgen om de Denen,maar ik gaf aan dat je ideeen over inkrimpen van de veestapel in Ned. in feite geen oplossing is.Het is alleen verplaatsen van het"probleem".Met het concentreren van varkens op grotere bedrijven wilde ik je duidelijk maken dat je opmerking over steeds meer varkens niet kloppen.Mijn ervaring in het buitenland leert me dat het in Ned. helemaal niet slecht gesteld is met dierwelzijn en mest(verdeling).

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Denken al die varkenshouders wel eens na wat al die schaalvergroting voor hen persoonlijk betekent? Als men de schaalvergroting door blijft zetten dan wordt daarmee automatisch de "boer"minder belangrijk. Men denkt wel dat men belangrijk maar de praktijk in de glastuinbouw leert echter heel wat anders. Schaal vergroting maakt bedrijven extra kwetsbaar. Het vreemd vermogen wordt extreem hoog. Dat is erg gevaarlijk. Bij de minste geringste tegenvaller gaat het bedrijf over naar de voerleverancier en anders wel naar de bank. De varkensboer mag dan in "dienst"komen van de bank.Dit scenario is in de glastuinbouw op het moment schering en in slag.Het is wel grappig om te zien dat het uiteindelijk op een ontwikkeling begint te lijken uit de communistisch Rusland. Grote bedrijven in de vorm van een sovchos..... misschien iets efficiënter, dat wel....

 • no-profile-image

  knorretje

  nee de laatste jaren waren een vetpot het kan nooit meer groot genoeg zijn zeg maar dag tegen de gezinsbedrijven!!!

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  mensen bouw die mega stallen nu maar, is het voor de opvolger van Verburg makkelijker en sneller om te ruimen

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  volgens mij is voor vele het probleem dat onze veehouderijen groter worden, beter renderen en er zodoende geld overblijft voor juridche adviseurs advocaten en voor meer grote risico's. de bedrijven worden dus beter weerbaar en minder makkelijk te 'pesten' door buurtbewoners, milieuclubs en dierenknuffelaars.

 • no-profile-image

  arie.zevenhuizen

  er zou niet zoveel aan de hand zijn met de nederlandse varkens houderij,ware het niet,dat zij op een vreselijke manier wordt ge discrimineerd ten opzichte van de rest van de wereld,door wet en regelgeving.alle bedrijven in de varkenshouderij,die er nu nog zijn,zijn gebouwd volgens de toen geldende wet en regelgeving,bedrijven die misschien nog tien jaar door willen gaan worden nu gedwongen,om mega investeringen te doen om de rit uit te zingen,lang leve europa,tot ziens met de nu nog gezonde gezinsbedrijven,en dit geldt voor de gehele agr.sector,nu de varkens,morgen de rundveebedrijven,en dan komt de akker en glastuinbouw daar vanzelf wel achteraan,nederland bedankt.

 • no-profile-image

  ik zie vooral

  En 100 vrouwen erbij per 1000 zeugen, och het heeft ook nog wel wat.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  [..]Hoewel megastallen maatschappelijk gezien ongewenst zijn, denkt Backus dat het onvermijdelijk is.[..]

  Ik vind het al heel wat dat Backus de maatschappelijke weerstand tegen megastallen als zodanig onderkent. de stelling van Backus dat schaalvergroting onvermijdelijk lijkt wel degelijk voor discussie vatbaar. De hele vee-industrie is ten dode opgeschreven en dat is maar goed ook. Het ware beter dat agrarisch Nederland zich wat meer op duurzaamheid, dierenwelzijn en biologische productie zou toeleggen in plaats van nog steeds heilig te geloven in een onbeperkte groei waaraan dieren, natuur, milieu en ook de boeren uiteindelijk ten onder zullen gaan.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Helemaal mee eens, Teun, dat wanneer je je cijfers maandelijks moet laten zien, dat je dan geen eigen baas meer bent. Dan is het zwiegen en ja-knikken. Ik ken verschillende van deze bedrijven, maar hebben ze het daar niet zelf naar gemaakt? Als je slechts onderneemt, en je koopt een tractor ipv quotum, terwijl in gefinanciert bent voor quotum, dan kan je nog zo'n mooi investeringsplan gemaakt hebben, maar daar komt niets van terecht. Het best hebben bedrijven het die de bank nooit om een gunst moeten vragen, maar dat met eigen middelen op kunnen lossen. Van die boeren die wanneer de bank langs komt vertellen dat ze van de rek.cour. ff n stukje grond van de buren hebben gekocht. Of om het jaar 5% extra aflossen.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Beste varkenshouder Ik ben het met u eens dat de kosten te hoog zijn . Verder vindt ik dat er kosten zijn die eigenlijk niets meer met varkens houden te maken hebben . Denk aan de afzet kosten en heffingen van de mest . Deze worden alleen maar hoger door weer te beginnen met hoog of laag fosfaat gehalte van de grond ( weer minder afzet mogelijkheid). Kosten van varkens rechten enz. Deze hebben ze in veel andere landen niet of in mindere maten .Dit zijn kosten waarop men geen of heel weinig invloed heeft , maar wel sterk in de kostprijs meespelen . Over lonen kan men zeggen dat deze te hoog zijn . Maar als de werknemer weinig verdient geeft hij zijn geld alleen maar uit aan heel noodzakelijke dingen . Verdient hij goed geeft hij zijn geld ook makkelijker uit . Als geld uitgegeven wordt draait de economie ook beter . Waardoor elke ondernemer wel een graantje mee kan pikken .De landbouw ook , meer geld wat vaker stukje vlees in de pan enz. Zie wat er gebeurt is en nog kan gebeuren door de krediet crissis.Iedereen wordt bang en degene die kunnen gaan sparen , terwijl de spaarrente zeer laag is . Als het vertrouwen in de economie weer terug is , dan gaat men dit geld weer uitgeven . En dit heeft weer positief effect op de economie . Dus odernemer (werkgever) en werknemer (consument) hebben elkaar heel hard nodig . De concurentie Met andere landen zal altijd hard blijven zolang er geen gelijke wetten en regels gelden . En aangezien Nederland altijd voorop loopt zal dit zo wel altijd blijven . En kan men langzaam de sector saneren . Want waar moeten de biggen naar toe als er door ziekten of andere grensgeschillen de levende export tijdelijk verboden is .Als dit dan gebeurt is zal men pas ervaren wat de toegevoegde waarde van de vakenshouderij voor de economie is of was .Maar dan is het te laat .

 • no-profile-image

  Han

  @Tuin Tuinder. Je doet een leuke uitspraak "We moeten de ...... anders komen...in de knel." Hierop is mijn antwoord "Niet mijn probleem". Ik ben als tuinder / boer niet verantwoordlijk voor de toeleverings bedrijven. zij voelen zich ook niet verantwoordlijk voor mijn reilen en zeilen.
  Ik begrijp dan ook niet waar de Tuinbouw zich druk over maakt. De werkgelegenheid is een verantwoording van ons als natie niet alleen van de agrarische sector. Geef de tuinder / boer een rendement en de werkgelegenheid is gegarandeerd. Plaats hem aan de rand van de afgrond en alles staat op omvallen.

 • no-profile-image

  dirk

  Piet je slaat de spijker op zijn kop.Misschien 10 % van alle boeren en tuinders zijn nog maar in staat om deze rat -race vol te houden.Dat zijn de echte ondernemers die niet alleen vakkennis bezitten maar ook zakelijk pienter zijn en veel breder in de maatschappij staan als de meeste collega's!Je moet een heel erg breed pakket aan kennis en interesse's hebben om een bedrijf te kunnen runnen.Deze mensen komen ook vaak in contact met mensen uit geheel andere sectoren.Ga eens bewust de stad in een dag of zo en kijk eens goed rond in de maatschappij!Je zult er veel van op steken!Alleen zulke duizendpoten blijven over ,voor de rest is het een kwestie van uitboeren en hopen dat ze nog wat voor hun grond en of quotum krijgen.Het is nu eenmaal niet anders.Het zou wel goed zijn voor veel ondernemers dat ze eens een spiegel voorgehouden wordt.Het is ook geen schande om niet meer mee te kunnen of willen.Succes iedereen!

 • no-profile-image

  vc

  l weer is het die pseudo profeet die iets roept.Steeds probeert hij zijn eigen ego op te poetsen over de rug van de varkenshouder door in de glazen bol te kijken

 • no-profile-image

  Edel Schwein

  RBL .De kapitein van de Titanic Bleef tot aan het einde aant roer en beleef maar roepen dat ze met zo een modern schip niet konden zinken. Snap je wat ik bedoel?Is het onvoorwaardelijk geloof in technische resultaten niet ook zo een houding ?Verder is het maar goed dat er mensen kritisch meekijken in deze sector.Als je het aan bepaalde fokkers overlaat over weten zij binnen no time de boel te verstronten en een ongelooflijke overproductie te produceren....Waar feitelijk niemend beter van wordt...Zelfs niet een BANK.Zie de glastuinbouw.

 • no-profile-image

  Tukker

  Geachte verbaasde lezer, u vraagt om een structurele oplossing, maar voor welk probleem? U maakt zich zorgen om de uitbreiding in Denemarken, terwijl de Brazilianen pas echt goedkoper zijn. Dan constateert u een concentratie van varkens op grotere bedrijven (megastallen) en wilt u daar over discussiëren. Op een ander forum over megastallen zegt u dat u jaren in het buitenland heeft geboerd. Met alle respect, maar wat wilt u nou eigenlijk wel?

 • no-profile-image

  boer

  worden we dan ambtenaar en vallen we dan ook onder deze royale CAO? Kunnen we toch nog voor de 60 stoppen met werken.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.