Home

Achtergrond

Teulings: instorting niet te voorspellen

Economen zijn maar beperkt in staat te voorspellen hoe de economie zich ontwikkelt.

De internationale risico's in het financiële systeem werden wel gezien, maar wanneer de boel in elkaar zou zakken was niet te voorspellen.

Dat maakte directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) maandag duidelijk tegenover de parlementaire onderzoekscommissie die de oorzaken van de financiële crisis bekijkt. Teulings beet bij de openbare verhoren het spits af.

Hij schetste hoe een "speculatieve bubbel'' was ontstaan die niet houdbaar was. "Maar de kern van een speculatieve bubbel is dat je niet weet wanneer die leegloopt.''

De CPB-directeur wees erop dat de prestaties bij het voorspellen "niet zo heel geweldig zijn'', overigens niet slechter dan andere planbureaus. Zo zit het CPB er bij het inschatten van de economische groei in het volgende jaar er gemiddeld een procent naast, aldus Teulings. Lastig is bijvoorbeeld dat mensen reageren op de voorspellingen, waarna de omstandigheden veranderen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.