Home

Achtergrond

Ter Horst irriteert Verhagen over Afghanistan

PvdA-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft haar CDA-collega Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) opnieuw geïrriteerd door te stellen dat het Westen vredesbesprekingen moet beginnen met de Taliban, de moslimextremistische beweging in Afghanistan.

In 2007 bepleitte Ter Horst dat ook, wat haar op forse kritiek vanuit de Tweede Kamer kwam te staan.

Ook Verhagen toonde zich toen niet blij met de uitspraak. "Verschikkelijk wat ik daar voor op mijn donder heb gehad'', zei Ter Horst vandaag in Het Parool. Toch is de bewindsvrouw niet van gedachten veranderd. "Ik vind nog steeds dat we moeten praten met de Taliban. Nog sterker dan eerder.''

Volgens Ter Horst gaat het niet om Nederland zelf. "Ik zeg niet dat Nederland dat overleg met de Taliban individueel zou moeten doen, ik bedoel het Westen. We moeten dan wel het gesprek aangaan met Afghaanse strijders van wie we redelijkerwijs kunnen denken: met hen is het zinvol.''

Verhagen stelde in een reactie in het Radio-1-Journaal dat het niet aan het Westen is om te praten met de Taliban, maar dat de Afghaanse regering met de beweging in gesprek moet gaan om gematigde groepen ertoe te bewegen de wapens neer te leggen. Ter Horst kan zich volgens hem beter bezighouden met haar eigen werk. Zo zou het volgens Verhagen "heel goed'' zijn als ze met de politiebonden gaat praten hoe ze Nederland veiliger kan maken. "Iedereen zijn eigen toko'', sneerde Verhagen.

Ter Horst vindt echter dat het Westen wel actief moet zijn om het gesprek op gang te brengen. "We zijn toch naar Afghanistan gegaan om vrede te brengen?'' Ze meent daarom dat ,,elke mogelijke kans'' moet worden aangegrepen. "Daar moet je zo ver mogelijk in gaan. Het kan mensenlevens schelen'', aldus Ter Horst.

Volgens Ter Horst is het wel belangrijk dat gedurende de besprekingen de Taliban afziet van geweld. Ze denkt ook niet dat met hard core terroristen kan worden gesproken, maar wel met mensen die "er iets minder fanatiek tegenaan kijken.'' De minister is onlangs zelf in Afghanistan geweest, waar ze een bezoek bracht aan de Nederlandse politiemensen die daar zijn gestationeerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.