Home

Achtergrond

'Teelt eiwithoudende gewassen biedt perspectief'

De teelt van eiwithoudende gewassen, zoals veldbonen en soja, heeft meer potentie dan in het verleden werd aangetoond.

Dat blijkt uit een demoproef van Agerland en Limagrain op Proefboerderij Vredepeel in 2009. Jos Deckers, productmanager zaaizaden bij Agerland, is tevreden met de uitkomsten: "De proef heeft overduidelijk laten zien dat te teelt van eiwithoudende gewassen perspectief biedt. De warme zomer en goede nazomer hebben hier natuurlijk aan bijgedragen. Vooral soja werd keurig rijp, terwijl dit in het verleden bij proeven in Nederland niet altijd het geval was."

Limagrain en Agerland gaan in 2010 door met demoproeven van eiwitrijke gewassen om de teelt in Nederland verder te professionaliseren. De betrokken partijen willen onderzoeken in hoeverre met lokaal geproduceerde eiwitgewassen een deel van de soja(schroot)-import kan worden vervangen. Vanuit verscheidene hoeken is er momenteel belangstelling voor het verbouwen van eiwithoudende gewassen, melden Limagrain en Agerland.

Of registreer je om te kunnen reageren.