Home

Achtergrond 3 reacties

Suikerprijs naar nieuw record

De suikerprijs op de Londense termijnmarkt is gestegen naar 750 dollar per ton (530 euro per ton).

Dat is de hoogste prijs sinds november 1980. Ook op de termijnmarkt in New York piekt de suikerprijs naar een record in ruim 29 jaar.
Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) is de suikerprijs in een jaar bijna verdubbeld. Dat komt omdat de oogsten in India en Brazilië zijn tegengevallen. India is van oudsher een grote exporteur. Maar het USDA schat dat India dit seizoen een tekort zal hebben. Ook vorig seizoen viel de suikerproductie in grote delen van Azië tegen.

Brazilië gaat dit seizoen meer suiker produceren. Maar de stijging is volgens het USDA onvoldoende om de tekorten aan te vullen. Bovendien duurt het tot april voordat suiker uit de nieuwe oogst van Brazilië op de wereldmarkt verschijnt en een prijsdruk kan veroorzaken.

Omdat de EU dit seizoen veel suiker produceert hebben diverse lidstaten, de Europese suikerindustrie en telersorganisaties aan de Europese Commissie gevraagd het exportquotum van 1,374 miljoen ton surplussuiker te verruimen. De Commissie neemt eind deze week een besluit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bram

  Hoe krom kan het zijn ? Hier ligt meer dan een miljoen ton suiker, en in India en Pakistan (met een miljard mensen)
  is suiker op de bon.
  Opslagkosten hier voor de boeren, en in India kan niemand aan suiker komen.

 • no-profile-image

  Student

  In Europa ligt er nog wel een hoopje. Maar dat moet je natuurlijk niet verkopen. Stel je voor dat de boeren is iets verdienen.

 • no-profile-image

  arend

  het hele europese politieke spel is om de burgers tegen zo laag mogelijke prijs van voedsel te voorzien.de prijs voor de boer doet er niet toe maar blijft er wel meer geld voor de regeringen over om te spenderen aan hogere ambtenaren lonen en onderzoeks rapporten in de weet niet kunde...

Of registreer je om te kunnen reageren.