Home

Achtergrond

Subsidie halveert premie fruithagelverzekering

De premie voor een hagelverzekering kan in de brede weerverzekering mogelijk met de helft omlaag.

Dat blijkt uit een presentatie over de brede weerverzekering van de Onderlinge Fruittelers Hagelverzekeringsmaatschappij (OFH).

De lagere premie wordt mogelijk door de subsidie van maximaal 61,1 procent (in 2010) die het ministerie van LNV toekent aan telers die een brede weerverzekering afsluiten. Telers die een dergelijk product afsluiten zijn ook verzekerd voor andere weerrisico’s als vorst, storm en extreme neerslag of droogte. Hagel vormt echter het grootste risico voor fruittelers.

Voor de brede weerverzekeringspremie rekent OFH met de oude hagelpremieklassen, opgeteld met een paar procent extra voor schade aan de oogst en plantopstanden door overige weerrisico’s. Verzekeren tegen hagelschade aan plantopstanden is nieuw.

Het verzekerde bedrag voor de oogst ligt tussen de € 12.000 euro per hectare appels en 15.000 euro per hectare peren. Voor de plantopstand gelden adviesbedragen per hectare van 25.000 euro voor appel en 32.000 euro voor peer.

Afhankelijk van het eigen risico en premieklasse berekent OFH een bruto premie, die netto wordt met aftrek van de subsidie. "De nettopremie kan door de subsidie rond de 50 procent lager uitvallen ten opzichte van de premie die telers in 2009 betaalden voor de oude verzekering," aldus Gert Jan van Dijk van OFH. "Terwijl de dekking wordt uitgebreid."

Eigen risico

Telers kunnen kiezen uit een eigen risico van 30 procent aflopend naar 0, of 50 procent aflopend naar 0. Voor appel biedt OFH onder de brede weerverzekering alleen nog de uitgebreide hagelrisicodekking aan. Bij schade door vorst, storm of ijzel geldt een uitkeringspercentage van maximaal 25 procent.

De voorwaarden van de OFH-brede weerverzekering worden nog getoetst door LNV. Als het ministerie groen licht geeft kunnen telers zich voor het nieuwe seizoen inschrijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.