Home

Achtergrond

Strengere eisen bewindvoerder en curator

Toezichthouders op mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, moeten aan strengere eisen gaan voldoen.

Toezichthouders op mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, moeten aan strengere eisen gaan voldoen. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) legt in de wet vast welke kwaliteitseisen er gelden voor bewindvoerders, mentoren en curatoren. Nu kan een kantonrechter nog vrijwel iedere meerderjarige tot toezichthouder benoemen.

Hirsch Ballin heeft de wet waarin de kwaliteitseisen komen te staan, dinsdag rondgestuurd voor advies. Directe aanleiding om beter op het werk van de bewindvoerders toe te gaan zien is het faillissement van een stichting die geld van tientallen mensen beheerde.

De taak van een curator reikt het verst. Iemand die onder curatele is gesteld, moet voor bijna iedere beslissing toestemming aan de curator vragen. Bewindvoerders gaan over geld en goederen, mentoren over verpleging en verzorging.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.