Home

Achtergrond

Strenge controle financiële haalbaarheid SDE-aanvraag

De aanvragen voor de SDE-subsidie worden dit jaar streng getoetst op financiële haalbaarheid. Het is voor het eerst dat hier zoveel aandacht voor is.

Dat zei André Hoogeveen van Agentschap NL, voorheen Senternovem, vandaag tijdens de praktijkdag bio-energie in Eindhoven. "We gaan streng controleren, om te voorkomen dat projecten snel om zullen vallen", legt Hoogeveen uit.

Vandaag werden de tarieven voor de SDE in 2010 gepubliceerd. Meest opvallende wijziging ten opzichte van 2009 is de verhoging van het tarief voor co-vergisting. Daarnaast is er een extra categorie toegevoegd voor energieproductie uit plantaardige of dierlijke oliën en vetten. GFT-vergisters mogen nu 50 procent VGI-stromen toevoegen. Dit zijn stromen uit de genotsmiddelenindustrie.

Hoogeveen verwacht veel belangstelling voor de SDE. "Vooral voor biomassa. De regeling is open van 1 maart tot en met 1 november. Maar we verwachten een enorme toeloop, waardoor de regeling al snel overtekend zal zijn. Door middel van loting wordt dan bepaald wie subsidie krijgt."

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.