Home

Achtergrond

'Stoppen snavelkappen niet haalbaar'

Het is voor de legpluimveesector niet haalbaar om in september 2011 helemaal te stoppen met de snavelbehandeling van hennen.

Er zal hierover een compromis tussen sector, overheid en Dierenbescherming moeten komen om welzijnsschade te voorkomen.

Dat zei sectorspecialist Hans Fuchs van ZLTO tijdens een ledenbijeenkomst voor de vakgroep legpluimvee. In september 2011 wordt het ingrepenbesluit voor de legsector definitief van kracht en zou dus gestopt moeten worden met snavelbehandeling. In de afgelopen jaren is daarom veel onderzoek gedaan, maar er ligt nog geen oplossing klaar.

"We verwachten dat dat onder de huidige omstandigheden niet mogelijk is. Het zou nog te veel problemen veroorzaken", stelt Fuchs, die deel uitmaakt van een stuurgroep waarin ook LNV en de Dierenbescherming zitting hebben. "Gelukkig ziet ook de Dierenbescherming dat het welzijn juist achteruit zou gaan als we ermee zouden stoppen. We moeten naar een compromis toe, waarschijnlijk een alternatief voor het snavelkappen."

Als voorbeeld noemt Fuchs het laseren van de snavel, maar ook dat behoeft nog verder onderzoek. Naast het snavelbehandelen zijn ook andere ingrepen, zoals het sporen knippen bij hanen, nog niet zonder meer achterwege te laten. Fuchs benadrukt dat ZLTO snel met de lobby voor dit dossier wil beginnen omdat het politiek gevoelig ligt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.