Home

Achtergrond 11 reacties

Stop subsidies voor promotie van zuivel

Europa steunt zuivelpromotie met 3 miljoen. Dat is helemaal fout, betoogt Natasja Oerlemans, coördinator Landbouw en Voedsel van Milieudefensie.

Te veel dierlijke eiwitten consumeren is slecht voor de gezondheid en het milieu, stelt ze.

De Nederlandse Zuivel Organisatie krijgt van Europa 3 miljoen euro subsidie om de consumptie van melk op scholen te promoten. Nederlandse Melkveehouders krijgen jaarlijks al miljoenen euro’s Europese inkomenssteun, maar draaien desondanks zwaar verlies. Kinderen moeten daarom verleid worden meer melk te drinken, om zo de zuivelprijs weer op te krikken.

Het is verbazingwekkend dat de Europese Commissie kinderen aanzet nóg meer melk te gaan drinken. Onderzoek van de Wereldvoedselorganisatie concludeerde al in 2008 dat stimulering van de zuivel- en vleesconsumptie een toename van hart en vaatziekten veroorzaakt en leidt tot duizenden doden per jaar. Zuivel is een van de belangrijkste bronnen voor een teveel aan verzadigde vetten, cholesterol en eiwitten in ons dagelijks voedselpatroon.

De veehouderij is in belangrijke mate verantwoordelijk voor grootschalige ontbossing, het uitsterven van soorten, klimaatverandering, een ongelijke voedselverdeling, sociale conflicten en dierenleed. Het lijkt alsof deze effecten geen invloed hebben op de keuzes van de Europese Unie.

We zouden dus minder zuivel moeten consumeren, in plaats van meer. Een coalitie van veertien maatschappelijke organisaties heeft daarom vorige week bij politici aangedrongen op regelgeving die de overconsumptie van dierlijke eiwitten ontmoedigt en de veehouderij en visserij verduurzaamt. Zij willen dat het kabinet maatregelen neemt om de consumptie van zuivel, vlees, vis en eieren met eenderde terug te dringen in 2020.

Dan kan ook de mooie ambitie van dit kabinet om over vijftien jaar koploper te zijn op het gebied van duurzaam voedsel echt gestalte krijgen. Een mooie eerste stap zou zijn om dit soort perverse subsidies snel te schaffen en dit geld te gebruiken voor voorlichtingscampagnes over de noodzaak om juist een glaasje minder melk te drinken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  asdenbraber

  Gaan we ook zo te keer over allerlei fastfood en hamburgerketens

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het valt me tegen dat het Agrarisch dagblad zich leent voor deze vuilspuiterij

 • no-profile-image

  leon

  Pas hier nog gelezen dat het consumeren van veel zuivel in de jeugd bij deze mensen
  juist de in het artikel beschreven gezondheidsrisico's veel minder waren dan bij de groep die het niet deden
  En de ontbossing etc. de veehouderij voert bijna alleen restproducten uit de humane sector, bv. soyaschroot waar dus eerst van de soyaboon het stukje nepvlees is gemaakt van deze vega en wat overblijft is de schroot.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Leon, soja bestaat voor een deel uit soja-olie en voor de rest uit sojaschroot. Dit bevat veel eiwit. Vegaburgers worden niet van soja-olie gemaakt, maar juist van het eiwitgedeelte. Het is immers een vleesvervanger. Tientallen jaren geleden was het sojaschroot een afvalbron die nog wat opbracht als veevoer. Nu brengt het schroot vaak meer op dan de olie.

 • no-profile-image

  Sportman

  Als je geld wild besparen doe het dan om niks tegeven aan milieudefensie. Je wordt er misselijk van, alle goede dingen afkraken. Melk is gezond en drink het met maate. Leef gezond, blijf van drugs en alcohol af, en sport optijd met verstand. Ik heb zelf op hoog niveau gesport (duursport), gewoon op gezonde boeren kost!

 • no-profile-image

  Han

  Melkveehouder Ik ben van mening dat publicaties als deze goed zijn om ons boeren bij d eles te houden. Ben je get niet eens met Oerlemans dan moet daar mee in debat. Je kop in het zand steken werkt echt niet. Waar zij de veehouderij de schuld geeft van de ontbossing is de feiten verdraaien. Stel we eten alleen nog plantaardig eiwit zoals zij doet (zo doet ze voorkomen) waar moet dat dan groeien?? Veel graslanden zijn niet geschikt voor eiwithoudende teelten. Deze miljoenen hektares kunnen we bij haar voorstel voor de voedsel productie afschrijven. Het was beter als deze veganisten eens rustig om de tafel gingen met de landbouw en het voedsel probleem van verschillende kanten belichten. Misschien kwam er dan een voor 6 miljard mensen gunstige oplossing uit de hoge hoed.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Als Natasja zichzelf serieus wil nemen zal ze moeten zeggen dat elke vorm van subsidie moet verdwijnen. Doet ze niet omdat dan haar uitkering dan ook zal ophouden.

 • no-profile-image

  gaatze

  En wat moeten deze kinderen/leerlingen/studenten dan drinken? Wat is het effect van frisdranken als cola op hart en vaatziekten? Of koffie? Hoe groot is de verklaring door deze factoren? Ik denk dat er subsidie moet worden gegeven om kinderen/halfvolwassenen/volwassenen meer te laten bewegen.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Gaatze:[..] En wat moeten deze kinderen/leerlingen/studenten dan drinken? Wat is het effect van frisdranken als cola op hart en vaatziekten? Of koffie?[..].
  Er zijn zat alternatieven. Wat dacht je van sojamelk. Lekker en gezond. En wat dacht je van gewoon zuiver leidingwater? Waarom zie jij alsalternatief voor melk ongezonde produkten als frisdrank en koffie?

 • no-profile-image

  goed beter het beste en tenslotte nog het

  Mensen die te veel geld verdienen(over de rug van anderen)staan er ook niet bij stil dat daar mischien wel iemand een hartaandoening van kan krijgen.
  Daar wordt nog weinig over gepubliceerd;en toch kan dit heel schadelijk voor de volksgezondheid in het algemeen wel zo zijn .
  Als wij tegenwoordig sommige artikelen leest;dan denk je wel eens dat eer men voedsel tot zich neemt,ook al heeft men honger .Zichzelf afvraagt wat het ergste is de bijwerking van een product;of waar het voor diendt.
  Deze afweging maakt men niet als men salaris verdient/genereerd/krijgt.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Snap niet dat agd zulk een pervers artikel plaatst .

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.