Home

Achtergrond 3 reacties

Stichting Natuur en Milieu slaat plank mis en schiet doel voorbij

De landbouw kun je niet hetzelfde behandelen als andere economische sectoren, benadrukt Wouter van der Weijden. Stichting Natuur en Milieu vindt van wel, maar maakt daarmee een fundamentele vergissing.

De Stichting Natuur en Milieu (SNM) heeft vorige week twee brochures over de landbouw uitgebracht. De ene bevat de nieuwe landbouwvisie van SNM, de andere bevat vijf "landbouwmythen" die zij tracht te ontzenuwen. Burgers kunnen op een website zelf ook landbouwmythen melden. Tegelijk zegt SNM dialoog en samenwerking met de sector te zoeken. Deze poging lijkt tot mislukking gedoemd. Wie de dialoog zoekt met een andere partij moet deze niet associëren met criminaliteit, zoals SNM doet door burgers gelegenheid te bieden mythen anoniem (!) te melden. Wellicht humoristisch bedoeld, maar misplaatst en onhandig.

Minstens zo belangrijk: zorg dat je je feiten kent. Inderdaad zet SNM het aandeel van de landbouw in diverse milieuthema’s weer eens op een rij. Maar helaas bevatten de brochures meer onjuistheden, halve waarheden en loze beweringen dan we van SNM gewend zijn. Een bloemlezing:

• De bijdrage van de landbouw aan de klimaatverandering wordt in een tabel toegerekend aan de akker- en tuinbouw. Bijna iedereen weet dat de bijdrage van de veehouderij veel groter is.
• "Koeien, varkens en kippen leven vooral van geïmporteerd veevoer, met name soja uit Zuid-Amerika." Maar het gemiddelde rantsoen van Nederlandse melkkoeien bevat slechts 4 procent soja.
• "Het principe 'de vervuiler betaalt' wordt niet toegepast op landbouwbedrijven". Maar boeren krijgen toch echt geen compensatie voor de meerkosten die voortvloeien uit milieuregels zoals de Nitraatrichtlijn, ammoniakregels en beëindiging van de toelating van bestrijdingsmiddelen.
• "De Nederlandse landbouw produceert veel milieu- en diervriendelijker dan de landbouw elders." Dat wordt gepresenteerd als een mythe, maar die mythe wordt allesbehalve ontzenuwd.

Cruciaal punt: "Er is geen reden om de landbouw anders te behandelen dan andere economische sectoren." Dat is een fundamentele vergissing. De landbouw is gebaseerd op levende organismen, produceert een primaire levensbehoefte en levert nog altijd een groot areaal aantrekkelijk landschap. Ja, dat landschap staat onder druk, maar als we het willen behouden moeten we de sector juist niet behandelen als alle andere, want dat is een recept voor industrialisering.

Maar het klopt dat landbouwwoordvoerders soms met mythen schermen. Eén mythe is dat de agrosector 10 procent zou bijdragen aan de Nederlandse economie. In feite bestaat ongeveer de helft van die 10 procent uit handel in en verwerking van exotische producten zoals koffie, cacao en cashewnoten – geen verdienste van de Nederlandse landbouw. Onze landbouw draagt – zoals SNM correct stelt – 2 procent bij aan de economie, en de verwerking van haar producten nog eens 3 procent.

Een andere mythe werd verspreid door het Productschap Akkerbouw tijdens een campagne die tot vorig jaar liep: suikerbieten zouden het klimaat helpen door CO2 vast te leggen. In feite komt die CO2 na consumptie binnen een jaar terug in de atmosfeer. Dat helpt het klimaat dus niet.

Redacteur Stef Severt pleitte vorige week voor een bemiddelaar tussen landbouw en milieubeweging nu de loopgraven weer zijn betrokken. Niet verkeerd, maar bemiddelen heeft alleen zin als beide partijen daar behoefte aan hebben. Daar lijkt het niet op. Natuur en Milieu slaat de plank mis en ook sommige landbouwbestuurders wekken de indruk op ramkoers te liggen. Misschien moet bij partijen eerst weer het besef doordringen dat zij meer bij de overheid en in de markt kunnen bereiken door samen te werken dan door elkaar te bestoken vanuit de loopgraven. Dat besef is wel eens vaker verdwenen, maar gelukkig even vaak teruggekomen.

Wouter van der Weijden is directeur van de Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  peter jens (biologica)

  Prima stuk, Wouter, ik herhaal graag wat ik elders op agd.nl postte: het gevoel dat ik toen verwoordde is er nog steeds...

  20 jan 2010 23:54
  "Ik mocht bij de presentatie van de folders en het debat zijn. De "verbijstering" van LTO voormannen kan best oprecht zijn, maar dan hebben ze niet opgelet over wat er in de landbouw nog steeds niet goed geregeld is. Maar... ik was ook verbijsterd, en misschien omdat IK niet heb opgelet hoe sommige maatschappelijke organisaties af en toe de plank volledig mis kunnen slaan: Deze campagne zal vast DE manier zijn om je te onderscheiden, maar door volledig de inspanningen en verworvenheden van de biologische EN verduurzamende landbouw te negeren zoals in de folders gedaan wordt is mij niet goed gevallen en heb een slechte nacht gehad, niet geslapen, liggen piekeren. Verdorie, zo krijgen we het roer echt niet om!"

 • no-profile-image

  scharrelboer

  SNM voelt hem al aankomen je kunt de brochure al niet meer douwloaden van hun site

 • no-profile-image

  Duurzame

  een kat in het nauw maakt rare sprongen

Of registreer je om te kunnen reageren.