Home

Achtergrond

Steun voor tweede termijn Bernanke slinkt

De steun voor de herbenoeming van Ben Bernanke als voorzitter van het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten slinkt.

Al zeker vijftien senatoren willen tegen een tweede ambtstermijn stemmen, zo meldt de Amerikaanse Wall Street Journal zaterdag.

De eerste termijn van Bernanke loopt op 31 januari af. Voor een herbenoeming heeft hij de steun nodig van zestig van de honderd senatoren. Hij weet zich verzekerd van de steun van 26 senatoren. Vijftien zijn volgens het dagblad tegen. De overige 59 senatoren hebben hun standpunt nog niet bekendgemaakt.

Half december sprak de bankencommissie van de Senaat zich met een duidelijke meerderheid uit voor voor herbenoeming van Bernanke voor een periode van vier jaar. In de voltallige Senaat lijkt die steun af te kalven sinds afgelopen vrijdag de democratische senatoren Barbara Boxer en Russ Feingold zich tegen een herbenoeming keerden. Volgens Amerikaanse media hopen zij zo punten te scoren bij de Amerikaanse kiezer.

President Barack Obama stelde zich vrijdag demonstratief op achter Bernanke, toen bleek dat ook in eigen Democratische gelederen de steun afneemt. "De president gelooft nog altijd dat hij de beste man is voor die post, zo liet het Witte Huis vrijdag weten.

Wanneer de stemming in de Senaat precies is, is nog niet duidelijk. Volgens de Wall Street Journal kan er volgens de regels op zijn vroegst woensdag gestemd worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.