Home

Achtergrond 7 reacties

'Steeds vaker vermenging met transgene gewassen'

Door de wereldwijde toename van de teelt van genetisch veranderde gewassen raken gangbare gewassen steeds vaker vervuild met genetisch veranderde bestanddelen.

Dat stelt de Commissie genetische modificatie (Cogem) in de Trendanalyse biotechnologie 2009, die zij morgen zal aanbieden aan milieuminister Jacqueline Cramer.

De Cogem werpt daarbij de vraag op of een transgeenvrije keten nog wel gehandhaafd moet worden. Achtereenvolgende kabinetten hadden en hebben keuzevrijheid voor de consument op dit vlak hoog in het vaandel staan. De druk hierop wordt echter steeds groter, door de snelheid en wereldwijde invloed van ontwikkelingen in de biotechnologie, stelt de Cogem vast.

Een andere ontwikkeling is het klonen van dieren, wat in Nederland is verboden. De Cogem vraagt ook naar de houdbaarheid van dit standpunt, bijvoorbeeld als de productie en export van vlees van elders gekloond rundvee wordt opgevoerd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  @Gert. Waarom niet terug te dringen??
  Als de wil er is is de weg er ook. Heb jij dan nog gelijk dat terug dringen niet mogelijk is dan is de natuur vervuild met soort vreemde genen. Conclusie de genen >ontsnappen< en gaan hun eigen weg in het milieu!! Dit noem ik ernstige >milieu vervuiling< erger dan een graadje warmer.

 • no-profile-image

  Geert

  Waarschijnlijk worden de drachtige geiten geruimd vanwege een door gentechvoer gemuteerde q-koorts bacterie. De COGEM is geen onafhankelijk adviesorgaan. Ze verdient de naam niet eens van schoolkrantje. Ze laakt burgerrechten en het bomt haar niet dat burgers ziek worden en misschien sterven door de gevolgen van gentechnologie. Het is alsof de hele club uit CDA-ers bestaat. Hef die club op!

 • no-profile-image

  Anne

  Eerst stelde de COGEM voor om voorbij te gaan aan de openbaarheid van bestuur inzake de precieze locatie van gentechvelden. Nu wil ze voorbij gaan aan de keuzevrijheid van de mensen. Wat heeft de COGEM toch met democratie? Wat bezield deze mensen die willen doorgaan voor wetenschappers? Heeft de AIVD deze club wel goed in de smiezen, want ik ben behoorlijk bang voor zulk een fanatisme tegen mensenrechten. Het zal wel goed betalen en het zal de directeuren geen windeieren leggen (met de ex-onderminister van landbouw uit Argentinië als belangrijk netwerker in hoge kringen?) Mag je daarvoor de rechten van de mensen in ons land verkwanselen? Iedereen wil hogerop; maar op zo'n manier? Wanneer komt er een advies van een organisatie met een ethisch besef?

 • no-profile-image

  gert

  Het is niet meer terug te dringen

 • no-profile-image

  Han

  @Patrick. Na het lezen van denodige artikelen of Gentech en de gevaren, ben ik het meer dan 100 % met je eens. Gentech heeft ongekende gevaren in zich, die de beleidsmakers niet willen / mogen zien vanwege de hyype met Gentech de >Armoede en honger de wereld uit

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel, uitstekend artikel waarin Cogem duidelijk door de mand valt. Niet de vraag stellen waarom het zover heeft kunnen komen dat bijna alle gangbare gewassen vervuild is door gentech, en de vervuiler aan gaan pakken? Ik bedoel wie en welke organisaties hebben het voorzorg principe NOOIT toegepast. Wie heeft het zover laten komen Cogem? En dan ijskoud zeggen of een gentech vrije keten wel gewenst is. Wel wel, verraders aan het leven Cogem, zoals Verburg en concorten, en jullie eigen organisaties, jullie mensen zonder visie en gevoel zijn verantwoordelijk voor desintegratie van huidige en komende generaties en stellen een levensvatbare planeet op het spel.

 • no-profile-image

  Han

  Door dit rapport doet de COGEM sugesties aan de minister die buiten hun werkveld liggen. zie hun eigen publicatie m.b.t. het werk van de COGEM
  <>
  Zij zijn nl. niet verantwoordelijk voor de gevolgen voor volksgezondheid en dier gezondheid.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.