Home

Achtergrond

Steeds meer telers sluiten zich aan bij vereniging

Steeds meer telers sluiten zich aan bij een telersvereniging.

Volgens Hans van Es, voorzitter van de groente en fruitcommissie van Europese koepel Copa Cogeca, ligt de Europese Commissie op het schema wat zij voor 2013 voor ogen heeft.

Dat jaar wil de commissie dat circa 60 procent van de telers georganiseerd de markt betreden via een telersvereniging. Van Es: "Als we het groeitempo van 2003 doortrekken naar 2013 is dat mogelijk." Nederland heeft een organisatiegraad van circa 90 procent, net als België. Op dit moment is de organisatiegraad iets minder dan 50 procent. Dat geldt voor telers in de EU-15 landen. "In de nieuwe lidstaten is er weerstand bij telers om georganiseerd te werken. Ze hebben nog teveel weerstand om in collectieven te werken."

Of registreer je om te kunnen reageren.