Home

Achtergrond 2 reacties

Steeds meer bodemorganismen resistent

Steeds meer organismen die in de bodem leven, raken resistent tegen antibiotica.

Dat is volgens onderzoekers uit het Britse Newcastle en uit Wageningen slecht nieuws voor de volksgezondheid. Als te veel organismen resistent raken, werken antibiotica namelijk niet meer als geneesmiddel, stellen ze.

De Britse en Wageningse onderzoekers hebben DNA van bodemmonsters uit de periode 1940-2008 onderzocht op resistentie. Sinds 1940 heeft het voorschrijven van antibiotica in de medische wereld een hoge vlucht genomen, nadat de eerste penicilline in 1928 bij toeval was ontdekt. Antibiotica zijn ook veelgebruikt als groeistimulator voor vee. De bodemmonsters voor het onderzoek kwamen uit het Grondmonster Archief in Wageningen.

Uit de onderzoeken bleek dat er steeds meer resistente genen in bodemorganismen zitten. De onderzoekers denken dat dit vooral is veroorzaakt door irrigatie en beregening van akkers met rioolwater. In de menselijke uitscheiding blijven namelijk resten van antibiotica achter, die in het water blijven zitten.

Het Brits-Nederlandse onderzoeksteam pleit voor terughoudender gebruik van antibiotica voor niet-medische doeleinden, omdat duidelijk is dat de resistentie van bacteriën 'onrustbarend' toeneemt. Er is nader onderzoek nodig naar de factoren die veroorzaken dat steeds meer organismen in de bodem antibiotica kunnen verslaan. Mogelijk zijn ook zware metalen of stalmest daar een oorzaak voor. "Dit vraagt onze aandacht. De consequenties voor de volksgezondheid zijn nog niet te overzien'', aldus de Nederlandse onderzoeksleider.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Goh zeg, ze komen erachter dat door rioolwater cq afvalwater van de burgers residuen van geneesmiddelen op boerenakkers terechtkomt. En dan de landbouw afrekenen op voedselveiligheid? Tjonge, wat een misser van VROM. Redactie, nou even doorzetten en publiceren dat uit onderzoek van het ministerie van V&W is gebleken dat in het huidige drinkwater resten van contrastvloeistof (voor röntgenonderzoek in ziekenhuizen) zitten. Eens kijken hoe men hierop reageert.

  • no-profile-image

    Han

    Tot nu toe weten wat de vermoedelijke oorzaken zijn van dit verschijnsel. Dit is het begin van eventuele vermindering van residuen. Wat gebeurd er als we via GMO planten antibiotica laten produceren om het bebruik van GBM te reduceren of bacterie ziektes te bestrijden wat op andere wijze niet lukt???

Of registreer je om te kunnen reageren.