Home

Achtergrond

Spanje neemt EU-voorzitterschap over

Spanje is met ingang van vrijdag 1 januari voorzitter van de EU. Het land heeft het stokje overgenomen van Zweden, dat de afgelopen zes maanden die rol vervulde.

Spanje is het eerste land dat het roulerende voorzitterschap bekleedt onder het nieuwe Verdrag van Lissabon.

Door dit verdrag, bedoeld om de unie van 27 lidstaten beter te laten functioneren, heeft de EU voortaan ook een president, de Belg Herman Van Rompuy. Hij gaat de toppen van regeringsleiders voorzitten en zal de EU ook internationaal vertegenwoordigen. Dat laatste doet hij samen met de Britse Catherine Ashton, de EU-buitenlandchef, ook een nieuwe functie.

Zowel de Spaanse regering als Van Rompuy hebben gezegd herstel van de economie als een belangrijke opgave te beschouwen in de komende maanden. De oplopende werkloosheid moet een halt worden toegeroepen en de lidstaten moeten hun overheidsfinanciën op orde zien te krijgen. Daarnaast wil Spanje onder meer veel werk maken van het verbeteren van de positie van de vrouw.

Spanje zal als voorzitter nauw samenwerken België en Hongarije, de twee landen die hierna aan de beurt zijn om de EU te leiden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.