Home

Achtergrond

Spanjaarden pas 'pensionado' met 67 jaar

De pensioengerechtigde leeftijd in Spanje moet wegens de vergrijzing omhoog van 65 naar 67 jaar.

Dat heeft de sociaaldemocratische regering vrijdag in Madrid voorgesteld. In 2050 zal volgens statistieken 32 procent van de bevolking ouder zijn dan 64 jaar. Dat betekent negen pensionado's op elke tien werkenden.

De minister van Arbeid, Celestino Corbacho, wil de vanaf 2013 in fasen in te voeren hervorming in overleg met de conservatieve oppositie tot stand brengen. Momenteel gaan Spanjaarden met pensioen als ze gemiddeld 63,6 jaar oud zijn.

Vakbonden hebben onmiddellijk verzet tegen de plannen aangekondigd. Vakbondsvoorzitter Ignacio Fernández Toxo, zei in een reactie dat het niet eens uitvoerbaar is, omdat er zo veel werklozen zijn. Volgens vrijdag vrijgegeven officiële statistieken is de werkloosheid met 4,3 miljoen mensen ofwel 18,8 procent van de beroepsbevolking in dertig jaar tijd niet zo hoog geweest. Het is ongeveer twee keer zo hoog als het gemiddelde werkloosheidscijfer in de Europese Unie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.