Home

Achtergrond 2 reacties

Sneeuwlandschap ondergeploegd

Een akkerbouwer in het Zuid-Hollandse Mijnsheerenland ploegt de sneeuwdeken onder.

De akkerbouwer creëerde een scherpe tekening in het landschap, waar de zwarte omgeploegde aarde afsteekt tegen het maagdelijke wit van de sneeuw. Foto Rein Geleijnse

De belangstelling op de traditionele ruil- en verkoopbeurs van de Betuwse Historische Tractoren Club viel afgelopen weekeinde een beetje tegen. "Maar toch was er nog zo’n 350 man", zegt organisator Henk Valkis. Het weer zat tegen en de eerste zaterdag van het jaar valt in 2010 wel erg vroeg – twee factoren die de stemming een beetje drukten. "Maar we hebben wel een heel leuke dag gehad, met een McCormick Farmall M uit 1952 als oudste trekker." Foto William Hoogteyling

Preiteler Dirk-Jan de Lange uit het Groningse Winschoten wilde de prei eigenlijk al een dag eerder rooien, maar vanwege de sneeuwval moest hij dat een dag uitstellen. De Lange moet de prei op tijd rooien om de vorst voor te zijn. Normaliter rooit hij met een klembandrooier, maar dat laten de winterse omstandigheden niet meer toe. In plaats daarvan rooit De Lange met de hand en laat hij de prei ontdooien. Zo kan hij bij oplopende prijzen, de prei toch nog aan huis verkopen. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    oplettende kijker

    Rijd hij nu wel met winterbanden?

  • no-profile-image

    a nonymus

    sneeuw onderploegen, hoe kom je erby? de hoeveelheid warmte om ys van 0graden om te zetten in water van 0graden is ongeveer even veel als om water van 0gr op te warmen tot 80gr. leek my eerst ook sterk, maat schynt te kloppen. in elk geval wordt het witte water wel mooi in de diepvries bewaard. heb geleerd dat ploegen best vroeg, vlak en droog gebeurt. nou, vroeg in het jaar is deze diepvriesploeger in elk geval. ba4f7e deze keer nogal duidelyk

Of registreer je om te kunnen reageren.