Home

Achtergrond 2 reacties

Sneeuw ruimen voor melkwagen en dorpsgenoten

Het houdt maar niet op voor melkveehouder Gerard Huizing uit het Groningse Feerwerd. Gisterochtend stapte hij voor de zoveelste keer deze winter op zijn trekker om sneeuw te ruimen.

”Het blijft maar vallen. Door het een beetje bij te houden, blijft mijn bedrijf goed bereikbaar”, vertelt Huizing. ”Voor de melkwagen is het een voorwaarde dat het bedrijf bereikbaar is, anders komen ze niet. ”
Huizing ruimt niet alleen sneeuw voor zichzelf. ”Ik help de gemeente een beetje door de toegangswegen naar het dorp schoon te houden. De gemeente heeft niet alle middelen. Ik schuif de sneeuw weg, dan komt de gemeente later om te strooien.” Foto Jan Bouwman

Bezoekers van de open dag van Paul Deckers in het Limburgse Sint Odiliënberg bekijken de inrichting van de nieuwe stal. Het gaat om een boogstal met een foliedak. De stal gaat onderdak bieden aan 1.500 vleesvarkens, verdeeld over zes afdelingen van 250 dieren. Per afdeling zitten de dieren in één groep. Het systeem van grote groepen vleesvarkens wordt nog maar sporadisch toegepast. De dieren beschikken over een vreet­ruimte, een rustruimte, een mestruimte en een speelruimte. De dieren komen bij het voer nadat ze een weegunit passeren. Foto Twan Wiermans

Vier juryleden beoordelen de uien die telers van de studieclub Zeewolde hebben ingestuurd. De uien van Sicco Dubbelboer uit Zeewolde kregen met 229 punten de beste beoordeling. Nummer twee moest het met negen punten minder doen. De uien zijn beoordeeld op uniformiteit, vorm, hardheid, huidvastheid, kleur, sortering en algemene indruk, zegt studieclubsecretaris Aijolt Smid. ”De studieclub telt 35 telers. In de zomer bekijken we de gewassen. In de winter laten we onze uien beoordelen door deskundigen.” Foto AxiPress

Oude kersenbomen zijn ontmanteld, alvorens de bomen worden geveld. Het hout verdwijnt in de kachels. De functie van de bomen wordt steeds meer overgenomen door laagstambomen onder kap. Het verdwijnen van hoogstambomen past bij de modernisering van de fruitteelt. Zo verandert het cultuurlandschap van de fruitgebieden in Nederland. Provincies en gemeenten bieden aanplantsubsidies om het verdwijnen van hoogstambomen tegen te gaan. Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    dvm

    dat moesten alle boeren doen

  • no-profile-image

    pipo

    dat is iedere Nederlander verplicht

Of registreer je om te kunnen reageren.