Home

Achtergrond

Sikken: laatste suikerbieten worden niet meer gerooid

Suikerbieten die nu nog in de grond staan, zo’n 50 hectare, worden waarschijnlijk niet meer gerooid.

Dat zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken van Suiker Unie. "Een groot deel is bevroren en gaat rotten. Die percelen worden gefreesd, denk ik. We hebben hier niet veel ervaring mee. Het is beter als de bieten uit de grond worden gehaald, maar als er geen afzetmogelijkheden zijn, is het beter geen kosten aan de teelt toe te voegen."

Suiker Unie adviseert om bieten voor december te rooien, omdat het vorstrisico daarna sterk toeneemt. "Dan speel je met financiële opbrengst." Desalniettemin is Sikken bijzonder tevreden over het op 26 januari aflopende seizoen. : Slechts 3 procent van de aangevoerde bieten was bevroren", merkt hij op. "We houden van records breken in de suikersector. Het suikergehalte komt uit op 17,7 procent. Dat was vorig jaar 17,3 procent. Toen werd 12,3 ton suiker per hectare geoogst, terwijl we dit seizoen bijna op 14 ton zitten."

Bovendien komt het product met gemiddeld 13 procent tarra veel schoner binnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.