Home

Achtergrond

Sector verheugd over verruiming export suiker

De suikersector reageert verheugd op het besluit van Brussel om het exportquotum voor surplussuiker met 500.000 ton te vergroten.

De vereniging van Europese suikerproducenten (CEFS) en van Europese bietentelers (Cibe) hebben lang gepleit voor verruiming van het exportquotum omdat de suikerprijs op de wereldmarkt hoger is dan de EU-referentieprijs.

De voorwaarden voor de export zijn nog niet bekend, zegt Jos van Campen, voorzitter van de raad van beheer van coöperatie Cosun en tevens Cibe-voorzitter. "De voorwaarden bepalen in hoeverre Suiker Unie extra suiker wil exporteren. Het kan er toe leiden dat Suiker Unie minder surplussuiker hoeft door te schuiven naar volgend quotumjaar. Dan krijgen de telers meer ruimte om quotumbieten te telen."

Eerder schatte de CEFS dat de industrie 800.000 tot 1 miljoen ton suiker moest doorschuiven. Van Campen: "Dat wordt ongeveer de helft minder. Maar de campagne is pas net afgerond in de meeste landen. Nu pas wordt duidelijk hoeveel surplussuiker er precies is geproduceerd."

Of registreer je om te kunnen reageren.