Home

Achtergrond 1 reactie

'Sector is altijd open geweest over couperen'

De varkenssector is niet te spreken over de manier waarop Compassion in World Farming (CIWF) beelden van varkensbedrijven naar buiten brengt.

"Het is net of we wat achterhouden", reageert LTO-vakgroep voorzitter Annechien ten Have. CIWF filmde in Europese stallen, waaronder negen Nederlandse bedrijven. Naar aanleiding daarvan bracht de organisatie naar buiten dat varkenshouders massaal staarten knippen.

Ten Have stelt dat de sector daar nooit geheimzinnig over heeft gedaan. "Het steekt me dat ze nu met undercoverbeelden net doen alsof wij dit geniepig doen, terwijl we er heel open over zijn. Bij een conferentie in november in Brussel heb ik uitgebreid gesproken over couperen, CIWF was daar bij." Ten Have bevestigt dat varkenshouders staarten couperen. "Anders is de schade groter. We werken aan een oplossing, maar die is niet direct beschikbaar."

Voorzitter Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) noemt het onderzoek stemmingmakerij. Geert Laugs van CIWF geeft aan dat de nadruk van het onderzoek op het staarten knippen en afleidingsmateriaal ligt omdat daar duidelijke regels voor zijn. "We hebben bijvoorbeeld gekeken of er wel strooisel in de hokken ligt. Een ketting of een autoband is gewoon niet afdoende." Er is niet gecontroleerd op een ontheffing voor staarten knippen. "Maar ik denk niet dat veel bedrijven die hebben."

Lees ook: Undercover onderzoek op varkensbedrijven

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Theo

    In 1965 had ik al varkens ,lekker op stro in hokken van 10 varkens in hokken van 5 bij 3 zelfs toen moesten we de staartjes couperen wand anders had je staart te bijters. Trouwens staartje couperen doet minder pijn dan een hielprik bij baby,s ,en dat doen we toch ook voor het welzijn van het kind. Soms denk ik bij me zelf ik wou dat er in Nederland morgen hongersnood uitbrak ,misschien dat er dan weer een aantal personen met beide benen op de aarde komen

Of registreer je om te kunnen reageren.