Home

Achtergrond

Sector bodemwerk gevoelig voor fraude

De bedrijfssector die zich richt op bodemonderzoek, is erg gevoelig voor fraude.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de VROM-Inspectie, dat is uitgevoerd naar aanleiding van een fraudezaak bij het adviesbureau Bodemstaete.

In het onderzoek zijn bij vijftig overheden ruim vijfhonderd bodemrapporten onderzocht van 138 adviesbureaus. Daarmee omvatte de steekproef ongeveer 70 procent van de bureaus die een keurmerk hebben. Deskundigen die zijn ondervraagd, stellen dat de bodemketen erg gevoelig is voor frauduleus handelen en dat fraude ook binnen diverse schakels plaatsvindt. De grote drijfveer daarvoor is financieel voordeel, meldde de inspectie vandaag.

Bij Bodemstaete werd eerder vastgesteld dat er ten onrechte schonegrondverklaringen werden afgegeven aan opdrachtgevers. Volgens de VROM-Inspectie was de fraude bij Bodemstaete een incident. In de studie, die naar de Tweede Kamer is gestuurd, zijn geen vervalste bodemrapporten aangetroffen. Wel is een ander bedrijf betrapt op fraude. Net als Bodemstaete is die onderneming het keurmerk ontnomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.