Home

Achtergrond

Schotse Hooglanders eten hooi van Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer voert dagelijks zo’n 450 Schotse Hooglanders in de Kollumerwaard bij.

Twee tot drie werknemers van de organisatie zijn daar dagelijks een groot deel van de dag mee kwijt. De dieren, die goed tegen de vrieskou van de afgelopen weken kunnen, grazen daar om het gebied open te houden; anders zou het dichtgroeien met riet. Het gebied wordt veel gebruikt door foeragerende ganzen. De Kollumerwaard is toegankelijk voor publiek via gemarkeerde wandel- en fietspaden. Foto Roelof Stroetinga

Tot het laatst heeft Adrie van Bentum geprobeerd de ruiming van z’n geiten tegen te houden. Het is niet gelukt. Vandaag werden ze geruimd. Protestborden staan voor de stal, daarachter nadert de verreiker met dode geiten. Foto Paulus Maessen

Medewerkers van spruitenteler Sjaak Verhaar uit Zeewolde oogsten na de vandaag ingevallen dooi. Dat was niet verwacht. "Donderdag eind van de avond vroor het nog 5 graden, maar in de ochtend dooide het al", zegt Verhaar. Donderdagmiddag kon de teler ook oogsten. De ploeg ging door tot half tien ’s avonds om achterstand in te halen. De keuze om te oogsten is niet altijd even gelukkig. "Het is halen en brengen. Soms besluit je niet te oogsten en dan wel, maar vraag je je achteraf af waarvoor je dat eigenlijk doet. De kwaliteit valt dan toch tegen." De prijzen lagen vrijdag rond de 30 cent voor de A’s en 50 cent voor de B-sortering. "Het zijn goede prijzen, maar de vraag is hoe de rassen de vorst doorstaan." Een aantal rassen lijkt problemen te hebben. Dat zijn volgens Verhaar rassen die al voor de jaarwisseling weg moesten. "Door de slechte prijzen stonden ze er nog." Verhaar teelt op 74 hectare spruiten voor The Greenery. Foto Ruud Ploeg

Derk Jan Knottnerus oogst tulpen uit de broeierij. Samen met zijn zoon Otto heeft Knottnerus een akkerbouwbedrijf in het Groningse Nieuwolda. Ze telen vooral tarwe en bieten, zegt Otto. "Door de broeierij hebben we ook in de winter werk. Per jaar broeien we 1,7 miljoen tulpen. We telen de tulpen zelf. Het broeiseizoen loopt van kerst tot eind april. Daarna begint het landwerk weer." Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.