Home

Achtergrond 4 reacties

Schotland betaalt mee aan invoeren I&R

De Schotse regering trekt 4,4 miljoen subsidie uit om schapenhouders te steunen bij het invoeren van de verplichte elektronische identificatie en registratie.

De overheid betaalt daarbij zowel de kosten voor een proefproject als de elektronische merken (tags) voor de boeren die daaraan meedoen. Boeren die op hun bedrijf zelf scanners installeren, krijgen verder tot maximaal 1.150 euro van de overheid vergoed. "Het proefproject is bedoeld om werkbare oplossingen te vinden die de kosten voor de sector verder kunnen terugdringen", aldus de Schotse overheid. In principe kunnen alle schapenbedrijven in Schotland deelnemen met vergoeding van de kosten voor de elektronische merken zelf.

In Nederland moeten schapen- en geitenhouders zelf de elektronische merken aanschaffen. Ook krijgen ze geen vergoeding voor de aanschaf van de benodigde scanners. De regering in Edinburgh had al eerder laten weten ook de kosten voor scanpunten op markten en bij slachthuizen en voor een uitgebreide database te vergoeden. Ook dat is in bijvoorbeeld Nederland anders geregeld.
Verder heeft Schotland in Brussel gedaan gekregen dat kuddes die binnen één en hetzelfde bedrijf worden verplaatst niet individueel maar per groep geregistreerd kunnen worden.

Schotland, één van de grootste schapenlanden in Europa, is twee jaar met de Europese Commissie in een hevige strijd gewikkeld geweest over de verplichte invoering van I&R, aldus plattelandsminister Richard Lochhead. "We hebben belangrijke concessies losgekregen om de gevolgen te beperken. De kosten voor de boeren komen daardoor de helft lager uit. Nu we de regels moeten uitvoeren, wil ik dat het systeem ook zo eenvoudig mogelijk blijft. De regering blijft de sector tijdens de overgangsperiode naar volledige elektronische I&R steunen en we blijven ook in Brussel vechten voor verdere concessies."

Onduidelijk is wat de gevolgen van de Schotse concessies zijn voor de invoering van de I&R in de schapen- en geitenhouderij elders in Europa.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Ja de nummertjes zeker? Die korting krijg ik toch wel. was beter 100% overheidskorting. Wij vragen immers niet om die extra uitgaven!

 • no-profile-image

  henk

  Je LTO contributie kun je gedeeltelijk terugverdienen ,met korting op ,diesel,stroom ,gas en verzekeringen,enz

 • no-profile-image

  schapenboer

  Dit is tenminste opkomen voor de belangen van je schapenboeren,vechten tot je erbij neervalt. Kunnen ze in nederland[LTO] een aardig puntje aan zuigen met hun eeuwige compromieën geonderhandel!

 • no-profile-image

  schapenhouder

  Tja, zo kan het kennelijk ook, een overheid die haar boeren steunt en keihard onderhandelt met Brussel.
  En de LTO hier zegt altijd alleen maar ja en amen

Of registreer je om te kunnen reageren.