Home

Achtergrond

Scherper toezicht op jeugdzorg in buitenland

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) wil scherper toezicht op jongeren die door jeugdzorginstellingen in het buitenland worden geplaatst.

Zo is hij van plan om met provincies en de Inspectie Jeugdzorg afspraken te maken over de inzet van buitenlandse inspecties voor toezicht ter plaatse.

Dat kondigde Rouvoet vandaag aan in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Marianne Langkamp van de SP. Volgens de minister mag provinciaal gefinancierde jeugdzorg alleen binnen de Europese Economische Ruimte worden aangeboden. Dat is de Europese Unie plus IJsland, Noorwegen en Liechtenstein.

Rouvoet wil zorgaanbieders verplichten dat ze aan de Inspectie Jeugdzorg melden als ze een jongere in het buitenland plaatsen en welke organisatie ter plekke toezicht houdt op de kwaliteit van de zorg. Als er twijfels zijn over de kwaliteit, kan de inspectiedienst contact opnemen met buitenlandse collega's.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.