Home

Achtergrond

Schapenhouder haalt grasbaal uit wei

Jan van der Bleek uit het Groningse Vierhuizen rijdt met een baal kuilgras naar huis.

De baal stond in een wei om een groep van zijn schapen uit te kunnen voeren. "De sneeuw is weg. De dieren hebben weer genoeg te eten", aldus Van der Bleek, "ze staan op hun eigen kost." De schapenhouder staat voor een drukke periode. Hij heeft achthonderd schapen die binnenkort aflammeren. Naast schapen houdt Van der Bleek 25 melkkoeien en evenveel stuks jongvee. Foto Alex de Haan

En weer een kop snert schept topkok Jonnie Boer op op het station in Zwolle. Zo gingen er vandaag ruim zevenhonderd over tafel. De NS deelde de soep uit en riep daarbij op geld te geven voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Iemand gaf 150 euro. In totaal leverde de actie 4.214 euro op. "De NS verhoogt dat bedrag naar 10.000 euro", zegt NS-zegsman Guus van de Wetering, die Boer strikte voor de actie. Foto ANP

De hele dag rijdt controleur Ids Veenstra van het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) mee met RMO-chauffeur Peter Fischer van transporteur Melkweg BV. Het COKZ voert deze ritbegeleiding twee keer per jaar uit en heeft daarvoor zes controleurs fulltime in dienst. Er wordt onder meer gekeken naar de monsterneming door de RMO-chauffeur. De zuivelondernemingen zorgen zelf voor de opleiding van hun RMO-chauffeurs, maar de examens worden afgenomen door het COKZ. Foto Alex J. de Haan

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.