Home

Achtergrond 1 reactie

Schapen ruimen nog niet aan de orde

Onderzoek van het RIVM moet over twee weken uitwijzen of maatregelen nodig zijn op bedrijven met vleesschapen die zijn besmet met Q-koorts.

Dat hebben de ministers Verburg (Landbouw) en Klink (Volksgezondheid) vanochtend verklaard in de Tweede Kamer in een debat over de Q-koorts. Verschillende Kamerleden vroegen de bewindslieden of nu ook vleesschapen bedrijven voor ruimen in aanmerkingen komen nu meer duidelijk wordt dat ook daar de Q-koorts voorkomt.

Volgens Verburg en Klink is het veel te vroeg voor die conclusie. Positieve vaginaal swabs (uitstrijkjes) van schapen op deze bedrijven zeggen niets over het besmettingsgevaar voor mensen. Verwerpingen, zoals bij geiten , komen op schapenbedrijven vrijwel niet voor en dus is ook het besmettingsgevaar gering. Volgens Klink is het verwaaien van de bacterie van deze bedrijven al helemaal geen risico. Contactbesmettingen zijn dat wel, maar die kunnen voorkomen worden door een verbod van publiekscontacten, zoals lammetjes aaidagen.

Een ander probleem is dat er nu geen tests zijn op grond waarvan een officiële besmetverklaring mogelijk is. Op deze bedrijven is een tankmelktest immers niet mogelijk. Het RIVM doet nu verder onderzoek naar het besmettingsrisico en zal daarover de ministers adviseren.


Lees ook Verburg wil alle geiten en schapen enten

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    geitenhoudster

    Ik ben benieuwd wat de uitslag zou zijn van de swabmonsters die in oktober op ons bedrijf al zijn genomen. Ook op ons geitenbedrijf zijn 20 vaginale monsters genomen. Die liggen echter nog steeds in de koeling! Al;s ze onderzocht zouden worden en de uitslag is lichtpositief? Onze beste geiten zijn inmiddels al geruimd, zou er iemand als Verburg zich bij ons durven te vertonen, ons recht in de ogen durvente kijken en SORRY durven te zeggen? Ze zal er het lef niet voor hebben wed ik!

Of registreer je om te kunnen reageren.