Home

Achtergrond

Schaatsfabrieken bijna door voorraad heen

Schaatsfabriek Viking in Almere is bijna door de voorraad heen.

En ook schaatsfabriek Zandstra in Joure profiteert van het winterse weer. "Het is een gekkenhuis'', zei directeur Jaap Havekotte van Viking dinsdag. "Onze schaatsen vliegen de deur uit.''

In het afgelopen decennium waren de winters mild en lag de schaatsverkoop in Nederland zo ongeveer op zijn gat, verzucht Havekotte. "Behalve vorig jaar. Toen vroor het voor het eerst weer goed en verkochten we een hoop schaatsen.'' Begin januari is er door de ijzige kou weer een run op schaatsen. "Je ziet, nog lang niet iedereen in Nederland heeft schaatsen'', aldus de Viking-directeur.

Viking heeft dit winterseizoen zo'n 50.000 à 60.000 paar schaatsen verkocht. "Dit is erg veel'', zei Havekotte. "Normaal gesproken hebben we het over aantallen van ongeveer 20.000.'' Schaatsfabriek Zandstra wil geen cijfers geven. "Dat zou een raar beeld geven'', zei Marco Vlap van Zandstra. "Want we verkopen klapschaatsen van een paar honderd euro en houtjes van een paar tientjes.''

Viking produceert een klein deel van de schaatsen, vooral de klassieke noren, in eigen land. Andere modellen, zoals schaatsen met een hoge kunststofschoen worden veelal in Azië, Italië en Roemenië vervaardigd.

Zandra is vooral gespecialiseerd in comfortabele noren. "Die hebben een hoge harde schoen en zitten lekkerder dan de klassieke noren'', zei Vlap, die zelf ook op hoge noren schaatst. "Dat schaatst 'noflik'. Dat is Fries voor aangenaam.'' Volgens Vlap kopen mensen de comfortabele schaats, omdat het lang geleden is dat er op natuurijs geschaatst kon worden. "Het is een goede en fijne schaats voor beginners."

Twee modellen van de comfortabele noren van Zandstra zijn ondertussen al uitverkocht. "Maar we hebben nog zes modellen in voorraad.'' Bij Viking lijkt de gehele voorraad verkocht te worden, mocht de kou aanhouden. "De bodem van het magazijn is al bijna in zicht'', aldus directeur Havekotte.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.