Home

Achtergrond 8 reacties

SBB nog niet toe aan laten liggen van kadavers

Staatsbosbeheer (SBB) is niet van plan om op korte termijn al kadavers van grote grazers te laten liggen in gebied de Oostvaardersplassen.

Dit meldt de organisatie in reactie op het deze week uitgekomen advies van de Voedsel- en Waren Autoriteit voor een experiment met het laten liggen van kadavers.

SBB is wel blij met de onderzoeksconclusie dat het laten liggen van kadavers geen groot risico met zich meebrengt. Kadavers van grote grazers, zoals Heck-runderen en Konik-paarden worden volgens Staatsbosbeheer gewoon afgevoerd door Rendac. Kadavers van edelherten blijven wel liggen. SBB ontkent dat kadavers van runderen en paarden op het terrein worden begraven, zoals af en toe wordt beweerd.

Lees ook: VWA wil kadaverproef in Oostvaardersplassen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het is alweer een tijdje flink koud geweest met veel sneeuw. Zou SBB er nu al aan toe zijn om kadavers te laten liggen? Of moeten de dieren eerst bij bosjes omvallen?

 • no-profile-image

  wandelaar

  Jaarrond komen er iedere dag massa's mensen naar de Oostvaardersplassen. En dan zou SBB kadavers laten ophalen door de Rendac? Vergeet het maar, want dat zou gigaveel ophef maken. Een Heck Rund of Konickpaard bungelend in de grijper! Dat kan echt niet in het geniep en de Rendac haalt niet 's nachts stiekem kadavers op.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Gewoon op Google Earth de Oostvaarderplassen zoeken en inzoomen op de zuidoostelijke beboste delen van het gebied. Dan komen alle plekken waar gegraven is aan het licht!

 • no-profile-image

  johan burgers

  Zolang er in de media aandacht voor is zal SBB de kadavers heus niet laten liggen. Die gaan gewoon stiekum down under!

 • no-profile-image

  wim

  Daarom moeten er eigenlijk iedere week luchtfoto's gemaakt worden. Dat zouden provincie of KLPD toch moeten kunnen doen lijkt mij. De AID kan dan aan het opgraven gaan. Met riek en steekschop. Dat gun ik die LNV-gestapo wel!

 • no-profile-image

  Leen

  Er zouden in het geheel geen kadavers moeten liggen. Verzorgen die dieren en anders de veestapel verbeurd verklaren. Dit is een van de grootste doofpotten van NL.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Denkt SBB nou werkelijk dat al die paarden en runderen netjes langs de verharde wegen en paden kapot gaan?Nee natuurlijk niet die kruipen weg voor ze sterven.En dat zijn meestal onbereikbare plaatsen. Grootste moerasgebied van Nederland was het toch? Heb je het ook gevonden herkauwer? Zullen we eens vragen of we er een excursie naar toe mogen organiseren?(maar dan bepalen wij waar we naar toe gaan.)

 • no-profile-image

  herkauwer

  Goed idee Verbaasde Lezer, maar ik controleer die intensieve veehouderij al regelmatig tijden de surveillances hoor. Er werd zowel door mij als door Spotvogel ook al in enkele forums op gewezen dat het gros van de wrakke dieren echt niet langs de weg of bij een picknickplaats komt sterven, maar juist zo diep mogelijk in bos of ruigte (voor zover dat er nog is) zal wegkruipen. Als zo'n kadaver dan gevonden wordt zal men er wel met een graafmachine heen rijden en het onderwerken. Dan kraait er geen haan meer naar. Denkt men. Inzoomen dus op google earth. En markeren al die verdachte plekken! En dan de AID er op af. Doen die LNV-ers ook eens iets nuttigs (en mogen ze meteen weer een zwikkie maten naaien!)

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.