Home

Achtergrond 2 reacties

'Ruimingteams moeten geduld hebben'

Nieuwe leden van de ruimingteams moeten er goed op letten dat alle verdoofde geiten zijn ingeslapen voordat ze met het dodingsproces verder gaan.

Die waarschuwing geeft de Commissie Vaarkamp-Ohl in een tweede rapportage over het dierenwelzijn bij het ruimen van geiten met Q-koorts. Bij twee onaangekondigde inspecties heeft de Commissie kennelijk ongeduld geconstateerd bij VWA-teams, met name bij nieuwe medewerkers.

Voor de dodelijke injectie krijgen geiten in een groep eerst een injectie met een slaapmiddel. De commissie wijst er in zijn rapport op dat de dieren eerst allemaal in slaap moeten zijn gevallen voor teamleden de dieren benaderen om bijvoorbeeld oornummers af te lezen. Geiten zijn kuddedieren en zolang zij in rust in een bekende groep verblijven, ondergaan ze geen zichtbare stress na de injectie met het slaapmiddel. "Gaan er in dit stadium mensen door de groep lopen terwijl nog niet alle dieren slapen dan blijven de laatste dieren des te langer overeind", rapporteren de professoren Henk Vaarkamp en Frauke Ohl, de leden van de commissie. "De neiging bestaat om deze laatste dieren een extra dosis slaapmiddel te geven, maar wachten is toch de beste remedie."

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    herkauwer

    Waarom krijg ik nu het slechte gevoel dat LNV de ruimers gewoon werft bij moskeeën, koffieshops en sociale diensten? Dat ging immers bij de Vogelgriep ook al zo!!

  • no-profile-image

    kritische lezer

    Dat er professoren nodig zijn om zoiets vast te stellen! Wat zouden ze hiervoor vangen?

Of registreer je om te kunnen reageren.