Home

Achtergrond

Roep om kort embargo Prinsjesdagstukken

De stukken voor Prinsjesdag moeten op die dag zelf vanaf zes uur 's ochtends onder embargo beschikbaar worden gesteld aan parlement en pers.

Dat stelt een onderzoekscommissie voor die zich de afgelopen tijd in opdracht van de Tweede Kamer heeft gebogen over het 'lekken' van begrotingsstukken over 2010. Het rapport is vandaag verschenen.

De bewuste embargoregeling rond Prinsjesdag geeft al jaren gedoe. De laatste keer gaf PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang toe dat hij de geheime stukken, alleen bestemd voor Tweede en Eerste Kamer, tijdelijk had "uitgeleend'' aan RTL Nieuws. Tang, financieel specialist van de PvdA, mocht destijds als straf van zijn fractie een maand lang niet het woord voeren over zijn beleidsterrein.

Volgens de commissie onder leiding van Joan de Wijkerslooth de Weerdesteyn, oud-voorzitter van het College van procureurs-generaal, zijn er geen aanwijzingen dat er andere 'lekken' zijn geweest. Volgens de onderzoekscommissie is het voortijdig bekend worden van informatie uit de Prinsjesdagstukken "van alle tijden''. Dat komt niet alleen door lekken naar de media. Het kabinet zelf geeft informatie prijs, of "vergissingen'' spelen een rol.

Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer bespreekt het rapport volgende week woensdag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.