Home

Achtergrond

Rode Kruis vraagt 73 miljoen euro

Het internationale Rode Kruis heeft een bedrag van 73 miljoen euro nodig om de komende drie jaar aan 300.000 mensen in Haïti hulp te kunnen bieden.

Het is aan de nationale Rode Kruisverenigingen om dat geld bijeen te brengen.

Dat zegt Eelko Brouwer, internationaal noodhulpadviseur van het Rode Kruis in Nederland. Een woordvoerster van het Rode Kruis zegt dat het geld wordt ingezet voor de huidige directe noodhulp, maar ook voor hulp op de langere termijn zoals het herbouwen van huizen en infrastructuur.

De vraag naar geld is uitgezet via de internationale Rode Kruisvereniging wereldwijd. Zij moeten dit geld met behulp van particulieren, overheden en lokale afdelingen van het Rode Kruis bijeen proberen te brengen. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), waarvan het Nederlandse Rode Kruis deel uitmaakt, hebben gironummer 555 opengesteld voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Haïti.

Dat er maar voor 300.000 mensen geld is gevraagd, heeft te maken met het feit dat andere hulporganisaties ook geld bijeen brengen. "We moeten niet overvragen. Dan bestaat de kans dat je straks zaken dubbel hebt'', aldus Brouwer.

Momenteel zijn veertien noodhulpteams van Rode Kruisverenigingen over de hele wereld in Port-au-Prince actief. Ze bieden professionele hulpverleners en materieel, zoals mobiele ziekenhuizen en distributiecentra om medische zorg te verlenen, onderdakvoorzieningen te treffen en water en voedsel uit te delen aan de slachtoffers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.