Home

Achtergrond 1 reactie

Rijksoverheid wil vaker op tijd betalen

De rijksoverheid streeft ernaar om rekeningen aan het bedrijfsleven vaker op tijd te betalen.

In de periode januari tot en met april van dit jaar moet ten miste 90 procent van de facturen binnen dertig dagen zijn betaald. Dat heeft minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken dinsdag geschreven in antwoord op vragen van VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias.

Uit een onderzoek is gebleken dat in de periode tussen januari tot en met april vorig jaar 75 procent van de betalingen binnen dertig dagen was voldaan. De rijksoverheid verlaagde de uiterste betaaltermijn in maart vorig jaar van 45 dagen naar dertig dagen.

In september vorig jaar pleitte VVD'er Elias ervoor dat overheidsinstellingen die facturen te laat betalen, een boete van 5 procent zouden moeten betalen. Vooral middelgrote en kleine bedrijven kunnen in de problemen komen als de overheid te laat betaalt, omdat dit kasproblemen kan opleveren.

Elias reageerde allesbehalve tevreden met het voornemen van minister Van der Hoeven. Volgens hem vertoont het kabinet een "ontstellend slome aanpak'' bij het aanpakken het probleem. ,,Het lijkt wel alsof het ze geen moer interesseert. Dit is buitengewoon ernstig. Bedrijven zitten op geld te wachten'', aldus het Kamerlid.

Elias wil dat zijn voorstel tot het beboeten van overheidsinstellingen opnieuw wordt overwogen. "Gewoon een boete op de 33ste dag op de factuur van 5 procent. Misschien dat die ambtenaren dan in beweging komen.'' Elias belooft dinsdag Kamervragen te stellen over de kwestie.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    sjeng

    ik vind het al knap dat ik een jaar later de toeslagrechten betaald krijg

Of registreer je om te kunnen reageren.