Home

Achtergrond 4 reacties

Rietsuikersector Brazilië tegen extra suikerexport EU

De organisatie van rietsuikerproducenten in Brazilië (Unica) veroordeelt de verruiming van het Europese exportquotum voor surplussuiker.

Volgens de Unica moet de verruiming worden voorgelegd aan het WTO-panel voor suiker, dat bestaat uit Brazilië, Thailand en Australië.

De Europese Commissie staat de suikerindustrie toe 500.000 ton surplussuiker te exporteren, bovenop het WTO-plafond van 1,374 miljoen ton. Volgens de Commissie is de verruiming mogelijk omdat er een tekort aan suiker is op de wereldmarkt.

De Unica vindt het besluit van de EU kortzichtig. “De Europese Commissie geeft hiermee een verkeerd signaal af. De Europese akkerbouwers gaan nu meer bieten telen. Terwijl de hoge suikerprijzen een tijdelijk verschijnsel zijn”, meldt de organisatie.

Unica vreest dat de akkerbouwers in de EU dit jaar veel te veel suiker gaan produceren. “Als de prijzen naar een lager peil zijn gezakt zullen ze met een groot overschot aan suiker blijven zitten. De EU moet het besluit voorleggen aan het WTO-panel voor suiker voordat de regeling wordt uitgevoerd.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  suikerstuutje

  Niet helemaal mee eens Bart, de industrie in Europa kon wel inschatten dat er meer suiker uit een kleiner areaal zou komen, door de verbetering van de bietenzaden (hogere opbrengst per hectare ect.) en een areaal dat bekent is kun je best een globale berekening maken wat je teveel gaat produceren.Het is gewoon een politiek spel tussen de Europese suikersector en Brussel versus WTO afspraken.En deze strijd zal in de toekomst nog wel vaker voor komen.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Wereldhandel in suiker totaal vrij geven.Is goed voor de consument.Deze is nu de dupe van beschermingsmaatregelen. Kun jij je daar in vinden Bart ?

 • no-profile-image

  bart

  Onzin natuurlijk. Europa heeft een vast Quotum. Dus Europese boeren kunnen niet meer inzaaien. Dat door de warme en droge zomer, er in nw Europa meer suiker in de bieten zat, was voor de bietentelers zelf ook een verassing. Er is minder gezaaid, en meer suiker dit jaar.
  Dat Brazilie als allergrootste suikerproducent nu gaat mokken is een beetje hypocriet. Zelf telen ze ieder jaar meer hectares. Dat door weersomstandigheden dat dit jaar niet genoeg was ligt niet aan Europa.

 • no-profile-image

  arend

  lijkt me een goed idee wanneer gaan we de lonen van de consument vrijgeven.loon naar werken en iedereen evenveel...

Of registreer je om te kunnen reageren.