Home

Achtergrond 11 reacties

'Regels mestgebruik voor LTO onacceptabel'

LTO Nederland dreigt met een juridische confrontatie wanneer minister Verburg de gebruiksnormen voor stikstof en een aantal extra kostenposten niet op het laatste moment terugdraait.

Dat zegt voorzitter Jaap Haanstra van de vakgroep LTO Akkerbouw. De belangenorganisatie is het meest verbolgen over de gebruiksnormen voor het telen van zaaiuien op klein en zomergerst op zand.

"Voor een goede opbrengst van uien heb je een stikstofgift van 170 kilo nodig waar ze worden opgescheept met 120 kilo. Voor uien op niet uitspoelingsgevoelige grond, klei, duik je hiermee zó ver onder het bemestingsadvies dat bij akkerbouwers de stoppen doorslaan."

Vorig jaar heeft LTO meermalen met het ministerie gesproken over de uitvoeringsregeling Meststoffenwet. Het overleg was volgens Haanstra constructief, maar van de compromissen is in de uitvoeringsregeling niks terug te vinden.

Andere knelpunten zijn onder meer de gepubliceerde kosten voor fosfaatbemonstering en het zogeheten meetnet derogatie, waarbij bedrijven die derogatie hebben aangevraagd worden gevolgd. In totaal gaan deze nieuwe maatregelen de akkerbouwsector 9 of 10 miljoen euro kosten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  En het ontbreken van kennis en ruggengraat, Leen!

 • no-profile-image

  kabouter

  Henkie Penkie uit Tollebeek is erg goed in het wijzen naar anderen: LTO, Brabantse veehouders. Ik ben blij dat LTO een stevige toon aanslaat: praten waar het kan, procederen waar het moet. En er worden zaken benoemd die iedere boer in zijn portemonnee voelt. Klaarblijkelijk kan alleen LTO de boerengeluiden nog in resultaat en acties vertalen. En dan bedoel ik geen acties zoals melk weg laten lopen...

 • no-profile-image

  verbaasde

  Ik ben de laatste die het opneemt voor de LTO maar nou doen ze eindelijk iets en is het weer niet goed!Waar blijven "onze" vakbonden? (NVV/NMV/NAV/NOP ETC.) DAT MOET JIJ TOCH MET ME EENS ZIJN HENK,jij vond de normen voor de ned. akkerbouw veel te laag.

 • no-profile-image

  Henk

  Misschien moet Jaap Haanstra maar eens stoppen met die schijnheiligheid. Zat hij zelf niet bij het "geheime overleg" met LNV, waar deze normen afgesproken werden? Waar zit LTO nu eigenlijk niet bij? En dan achteraf gaan piepen. Kan hij niet beter aan die Brabantse boeren vragen wat zij nu werkelijk aan mest op het land rijden? Juist, die boeren die betrokken waren bij de totstandkoming van de mestwetten v.a. 1 jan. 1998. Jaap, lees het forum "chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland" er maar eens op na en ga dan eens nadenken waar je eigenlijk mee bezig bent. Had je eigenlijk al veel eerder moeten doen.

 • no-profile-image

  Leen

  Convenanten en compromissen, dat is waar LTO in uitblinkt. Ik kan niet begrijpen dat daar nog 1 boer lid van is. M.i. kan LTO geen spreekbuis meer zijn van de agrarische bedrijfstak wegens het ontbreken van achterban.

 • no-profile-image

  Henk

  Klopt, Verbaasde lezer. Maar dit moet je wel zien als onderdeel van het totaalplaatje. Ik ga hier niet herhalen wat ik in het forum "chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland" al heb uitgelegd, maar de kern is dat de lage norm een gevolg is van het gelijkwaardig optellen van organische en anorganische mineralen. Dit had de LTO (als ze dan toch menen namens de hele agrarische sector te mogen spreken, waar ze m.i. het recht al lang niet meer toe hebben), aan het begin van hun "constructieve overleg" met LNV al aan moeten geven. Maar dan komt duidelijk het enorme gebrek aan kennis van de mest"deskundigen" van de LTO naar voren. Bovendien: ze doèn nog niets, ze dreigen alleen maar. Ik moet nog zien dat er daadwerkelijk iets gebeurt. Maar áls ze het doen, laat ze dan de hele mestwet aanpakken en dan op de juiste gronden. Dat zal niet meevallen als je als LTO de mestwetten zelf mee hebt ingevoerd.

 • no-profile-image

  anne

  Henk als je het zelf allemaal zo goed weet, wat heb je er aan gedaan ?
  Ik ben blij dat LTO deze actie neemt.

 • no-profile-image

  Henk

  Anne, ook voor jou geldt: lees het forum "chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland". Daar staat ook beschreven wat ik allemaal gedaan heb.

 • no-profile-image

  spotmelker

  LTO moet eerst en samen met LNV/WUR van het ongecontroleerde verlies-denken en verliesberekenen afstappen wil zij überhaupt iets bereiken. Zolang de praktijk niet gevolgd wordt blijven ze met al hun argumenten kansloos. Dit betekent dat er voor bovengenoemden enorm veel bakzeil gehaald moet worden, zal dus nooit gebeuren en blijft een fictief en voor landjepikkers zeer goedpassend milieuprobleem bestaan.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  LTO? Een stevige toon aanslaan? Man laat je nakijken! Procederen? Ze zijn zelf accoord gegaan met deze normen. Het kan misschien geen kwaad als je zelf ook het genoemde forum eens doorleest, maar het zal je wel boven je pet gaan. Net als de LTO trouwens!

 • no-profile-image

  boer

  Je hebt gelijk Henk, voordat de bonden maar konden gapen had LTO de zaak al weer wegegeven. Ze vallen nu in hun eigen mes. Nu voor de schone schijn even wat roepen en daar zal het wel weer bij blijven.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.