Home

Achtergrond

Reddingsteams terug naar Nederland

De zestig Nederlandse reddingswerkers en acht speurhonden vertrekken vrijdag vanuit Haïti naar Curaçao.

Zij beëindigen hun werk in Haïti. Waarschijnlijk is het zogeheten USAR-team zondag terug in Nederland. Dat meldde donderdag een woordvoerder van het USAR-team. De teams keren terug omdat de kans om overlevenden te vinden, erg klein is geworden.

Vorige week donderdag vertrok het eerste Nederlandse reddingsteam naar Haïti. Het Urban Search and Rescue team heeft daar geholpen bij het opsporen van de duizenden mensen die onder het puin bedolven raakten na de verwoestende aardbeving. Aan boord was ook een medisch team. Hoeveel mensen het USAR-team heeft kunnen redden, is onbekend. De zoektocht naar overlevenden gebeurde onder bewaking van VN-militairen.

De Verenigde Naties coördineren de zoekacties en geven steeds minder opdrachten voor zoekacties. Daarom heeft Nederland besloten de teams terug te trekken, zei de USAR-zegsman.

Er zijn ook Nederlandse mariniers in Haïti. Ze helpen onder meer bij de evacuatie van weeskinderen en bij de distributie van voedselpakketten. Het medisch team van Mondial Assistance is inmiddels teruggekeerd in Nederland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.