Home

Achtergrond

Reddingsteam kan direct aan de slag

Het Nederlandse reddingsteam kan direct na aankomst in Haïti beginnen met het zoeken naar overlevenden van de verwoestende aardbeving.

Luitenant-kolonel Hans van de Ven heeft in de afgelopen dagen ter plaatse de inzet en logistiek voor de hulpverlening voorbereid.

Hoe sneller de hulpverleners en snuffelhonden aan de slag kunnen, hoe beter. "De situatie vraagt om alle mogelijke hulp die te krijgen is. Dit zeker ook met het oog op de temperatuur die gedurende de dag makkelijk tot boven de 30 graden oploopt'', vertelt de landmachtoverste op de website van het ministerie van Defensie.

Van de Ven vloog een dag na de aardbeving vanuit het Amerikaanse Tampa in Florida naar Haïti. ,,Overal liggen mensen langs de straten: dood'', zegt hij. "Wat je hoort, is waar. Er zijn heel veel slachtoffers.''

Van de Ven maakte ook deel uit van het zogeheten Urban Search and Rescue Team (USAR) na de aardbeving in Bagh in Pakistan in 2007. De ellende in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince is "veel zichtbaarder, vooral ook omdat het hier een verwoeste stad betreft. Maar het grijpt net zoveel aan als destijds het leed in de bergen van Pakistan.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.