Home

Achtergrond 14 reacties

'Quotumprijs kan niet zo hoog blijven'

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is verbaasd dat over het afgelopen seizoen nog zoveel in quotumrechten is gehandeld tegen relatief hoge prijzen.

Dat meldde de makelaarsvereniging vandaag bij de presentatie van haar jaarcijfers.

Het afgelopen jaar protesteerden melkveehouders omdat de melkprijs historisch laag was. De Europese Commissie schoot hen zelfs financieel te hulp. Daarbij komt volgens de NVM dat Brussel de verhandelbare productierechten in 2015 wil afschaffen.

Toch steeg de prijs van melkquotum van 16 cent per kilo vet in het begin van het quotumjaar (april), naar 23 cent aan het einde van het quotumjaar (begin januari). De NVM vindt de quotumprijs te hoog en dat die gezien de melkprijs niet zo hoog kan blijven.

Dat het afgelopen seizoen toch volop quotum is verkocht, schrijft de NVM toe aan bedrijven die sterk groeien en een nieuw gebouwde stal vol willen zetten. In andere productierechten, met uitzondering van het bietenquotum in het noordoosten, ziet NVM weinig vraag een aanbod.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  Quotum had nooit verhandelbaar moeten
  zijn via een makelaar, een quotum beurs zoals in Duitsland was veel beter geweest. Of anders door de overheid uitgeven zoals in Frankrijk.

 • no-profile-image

  gert

  Het is voor sommige boeren een tak van sport om de melktank zo vol mogelijk te hebben ,je beurt altijd wat.Anderen hebben weer een andere tak van sport

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wanneer worden de boeren eens wakker?????! Quotum gaat er af, kan best iets anders voor terugkomen, graag zelfs.

  Feit blijft wel dat nu lucht kopen straks een grotere kans op een failissement in "de nieuwe realiteit" kan betekenen.

 • no-profile-image

  stalletje gebouwd

  boeren zijn inderdaad gek. Zot dat ze nog geld betalen voor iets wat over een enkel jaar verdwijnt! Kan gewoon niet meer terugverdient worden, doet niemand, behalve een boer. Als ze allemaal effe geen quotum kopen, is het over een halfjaar voor een prikkie te koop. Het zijn maar mijn mening dan ook geen echte ondernemers. Dat ze weinig verdienen, wordt door hun zelf veroorzaakt! Lekker tegen mekaar opbieden, dat je niks verdient is maar bijzaak, als je maar kunt werken.

 • no-profile-image

  Hi

  Het is niet de gek die het vraagt, maar de gek die het geeft. Kunnen deze boeren die dat quotum hebben gekocht ook even geschrapt worden voor overige subsidiegelden-ze kunnen toch niet rekenen. Kan dat verdeelt worden onder andere agrariërs

 • no-profile-image

  klokkenluider

  Zomer 2010 voorspelt nog steeds niet veel goeds. Veehouders pas a.u.b. op, ik begrijp goed dat niet iedereen kan en wil meedoen in 2020 maar jullie maken het je zelf op deze manier wel heel moeilijk! Let op je kostprijs en probeer op andere manier dan melkgeld de inkomsten te vergroten. Wanneer het melkgeld straks weer terugvalt naar 23 cent per liter zitten jullie flink in de problemen!

 • no-profile-image

  Het zelfde liedje

  Quotum had u nooit moeten kopen , quotum moet je nooit kopen , quotum moet je niet overwegen te kopen .Gewoon simpel je moet gewoon niks kopen . Geen melkquotum , geen trekker , geen nieuwe stal ,geen grond , geen nieuwe keuken , geen broek , kortom niks . Hoe lang is dit vol te houden ? Oke een hele tijd . Of het verstandig is er zo over denken laat ik in het midden . Ben er van overtuigd dat het leidt tot niets . Dat er veel ambitieuze melkers er anders over denken is een gegeven ,zeker in de reactie`s op dit artikel.

 • no-profile-image

  drie jaar geleden gestopt

  Boeren die rekenen stoppen nu of gaan emigreren naar het buitenland.

 • no-profile-image

  Nog slechts een paar jaar

  Zalig zijn de onnozelen!

  Ik ken bijna geen veehouders met een duidelijke toekomstvisie die elke investering die ze doen kunnen onderbouwen. Tot nu bracht hard werken voor weinig geld de meesten heel ver en we hebben heel veel bereikt, wie echter doorgaat op de huidige manier behoort niet tot de blijvers. Quotum kopen werd altijd afgeraden door adviseurs, wie het wel deed kwam heel ver met z'n bedrijf. Nu promoten sommige handelaren, voervertegenwoordigers en een enkele agrarisch adviseur het quotum kopen wel. Logische stap van u als veehouder is nu echter om dit juist niet te doen!! De laatste jaren van de melkquotering zullen zeer heftig zijn, dit jaar moet er wel afgelost worden. U kunt niet langer u zelf, uw gezin en de bank voor de gek houden!!

 • no-profile-image

  altijd

  word toch stilletjes tijd dat de Rabo rekenmachientjes aan die ondernemende melkveehouders geeft en dan niet pas met het kerstpakket maar veel eerder

 • no-profile-image

  ambtenaar LNV

  De melkquotumprijs is onze graadmeter. Is deze hoog zoals in 2009, dan weten we dat het de sector voor de wind gaat.

 • no-profile-image

  Gert

  Ik heb net nog even flink wat quotum voor veel te veel geld gekocht. Als de melkprijs daalt ga ik op straat staan brullen, rij met een gek koeienpak aan melk over het land, gooi een zwembad vol met melk en ga in een caravan de poort van een melkfabriek blokkeren. Oh ja , Ik geef ook de politiek nog even overal de schuld van.

 • no-profile-image

  Kritische lezer

  Over een half jaar voor een prikkie te koop.....Stalletje gebouwd, wat denk je dat er dan gebeurt?

 • no-profile-image

  gert

  WAT HEB JE AAN EEN TOEKOMSTVISIE ALS DE MELKPRIJS NA EEN JAAR MET 5 CENT KELDERT

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.