Home

Achtergrond

QS-vlees sluit voorlopig niet aan bij GlobalGap

De Duitse organisatie Qualität und Sicherheit (QS) heeft op dit moment weinig behoeft om het QS-systeem voor varkensvlees aan te laten sluiten bij ­GlobalGap. Dat zegt Robert Römer van deze organisatie.

"GlobalGap is op dit moment totaal geen item in de Duitse sector", aldus Römer. "De Duitse supermarkten vragen er ook niet naar." Römer geeft wel aan dat die opstelling kan veranderen op het moment dat er wel vraag komt naar GlobalGap.

QS heeft haar systeem voor groente en fruit wel aan laten sluiten bij GlobalGap. "Dat is een veel internationalere markt", aldus Römer. De vleesmarkt is veel regionaler georiënteerd in Duitsland en dus is er ook niet zo’n behoefte aan GlobalGap.

In Nederland zijn stappen gezet om IKB varken, IKB kip en IKB kalveren aan te laten sluiten bij GlobalGap. De drie systemen zitten in de zogenoemde benchmark, de vergelijkingsfase. De Groene belangenbehartiger, beheerder van het IKB NV-systeem, ziet niets in GlobalGap en wenst dan ook niet aan te sluiten bij GlobalGap.

DGB wijst er op dat er geen zeggenschap is over de inhoud en dat de producten internationaal volledig uitwisselbaar worden, zonder dat er rekening wordt gehouden met de meerwaarde van de kwaliteitssystemen.

Marktleider Vion is niet gelukkig met de opstelling van DGB op het punt van GlobalGap. Directeur communicatie Marc van der Lee: "In de internationale vleeshandel wordt de GlobalGap-norm toch steeds meer een eis. Op het moment dat niet al onze varkens daaraan voldoen hebben we een probleem."

Van der Lee denkt dat ook de Duitse varkenshouderijsector die steeds meer exporterend wordt, daar tegen aan zal lopen. De koepelorganisatie van supermarkten CBL heeft aangegeven dat zij GlobalGap als inkoopeis zal gaan hanteren. Volgens beleidsmedewerker Anne Corine Vlaardingerbroek zal dat ook gaan gelden voor vlees van Duitse herkomst. "Onze Duitse leveranciers weten dat en zullen daar ook rekening mee houden", zegt zij.

Of registreer je om te kunnen reageren.