Home

Achtergrond 22 reacties

PvdA wil natuurgelden veiligstellen

De enorme bezuinigingsoperatie die wegens de economische crisis nodig is, mag volgens de PvdA niet ten koste gaan van de gelden voor natuur.

Tweede Kamerlid Lutz Jacobi van de regeringspartij vreest dat nu het kabinet werkgroepen aan het werk heeft gezet om 'heroverwegingen' te maken die leiden tot 35 miljard euro aan besparingen, er geld voor natuuraankoop en - beheer gaat sneuvelen.

Jacobi zegt daarom zaterdag aan PvdA-minister Jacqueline Cramer (VROM) een Natuur- en Landschapspuntenplan aan te bieden. Volgens het PvdA-Kamerlid is van de circa 7,5 miljard euro die van 2007 tot en met 2013 is vrijgemaakt voor landelijk gebied, ongeveer de helft beschikbaar voor het kopen van land en natuurbeheer. Dat is volgens Jacobi al te weinig, omdat het meeste geld opgaat aan de opkoop van grond en er nauwelijks wat over zou blijven voor het beheer.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Veiligstellen voor die vreselijke babyboomers zeker, de groep die als laatste nog van hun pensioen kan genieten . Al wandelend door de nieuwe natuurgebieden kan men de aangrenzende boeren zich dood zien ploeteren voor de maatschappij, en dat voor een appel en een ei.

 • no-profile-image

  nog zeker

  Zeg patrijs er mag zeker ook geen zout gestrooid worden op de wegen want dat is ook zeker niet goed voor het milleu moet je es kijken hoe zwart het berm/natuur gras is geworden deze winter..... en dan wat er allemaal uitspoeld naar het grondwater .... nie normaal.... en DAT doen niet de boeren.....of kom je niet buiten als het glad is?

 • no-profile-image

  Bastiaan

  NRC van 30 januari, Economie-katern, column Flip de Kam, over de beoogde 35 miljard bezuinigingen: "Opmerkelijk genoeg zijn de landbouwuitgaven ontzien".

  Dus landbouwsector..jullie mogen ook een bijdrage doen aan de bezuinigingen. Er gaan al bakken met (EU)-subsidie naar jullie sector, die in feite failliet is en kunstmatig in leven wordt gehouden. hoezo vrije markt-economie

 • no-profile-image

  mooi

  Mischien weet spotvogel hoe het zit met zijn wijze raad....Maar dat de landbouw de schuld krijgt ja das zeker. Onee spotvogel is vertrokken naar het zuiden wordt koud hier volgens het weer gister en nu weer niet dus die blijft beetje op en neer vliegen denk ik .....

 • no-profile-image

  boer zwolle

  is het boerenlandschap dan geen natuur vee in de wei en tarwe op de akkers of wordt er alleen maar genoten van een niet onderhouden ruigtes met dode grazers waar je gewoon over struikelt waanzin ten top gewoon stumpers die lui uit den haag en omstreken hardwerkende boerengezinen de afgrond in duwen en dan gaan zij pas genieten

 • no-profile-image

  gert

  Veilig stellen ? ,dan moet je het niet eerst in banken steken !!!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Melkveehouder niet zo doordramnmen graag. Het zijn niet de babyboomers maar de generatie Universitaire Massaproductie Kneuzen uit de jaren 70 -80 die de hele natuur aan het verkloten zijn. Ik ben faliekant tegen de aankoop van nog maar één centi-are natuur zolang de bestaande reservaatsgebieden niet ecologisch deugdelijk, verantwoord en duurzaam beheerd worden. Daar zou de PvdA op moeten inzetten. Stoppen met Natuurontwikkeling en aanleggen van Nieuwe Natuur!! Want grotere vloekwoorden bestaan er welhaast niet in het verantwoorde landschapsecologische natuurbeheer!

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Hebben deze rode elite hebben liever groen dan goede zorg en onderwijs?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Chapeau Kritische lezer, jij snapt helemaal hoe het in elkaar steekt. Daarom moest Cees Verman zo nodig voorzitter van Natuurmonumenten worden en had hij ervoor gezorgd dat zijn oud-topambtenaar Kalden directeur van SBB werd. Als schrijver van het wetenschappelijke prul 'Grond en Grondprijzen'is Veerman dé aangewezen persoon om, ook na verrabbezakking door honderdduizenden allochtone koeien en paarden, de grondprijzen te bewaken. En ruimschoots op peil te houden!

 • no-profile-image

  na regen

  Zo kijk aan spotmus begint al aardig te schelden ja dat zijn de echte natuurvrinden die roepen hard maar verder praten ze veel maar dat was het dan ook wel....verstand van zaken ho maar beetje stoken op deze site en reklame maken over zijn boekje enz enz man ga toch iets zinnigs doen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik maak helemaal nergens reclame voor en zeg alleen maar dat het afgelopen moet zijn met gebieden kapot te maken door ze vol buitenlands vee te zetten en alles naar de mallemoer te laten gaan. Goeie beheerovereenkomsten met boeren: dat is de enige manier om onze karakteristieke natuur (voor zover die er nog is) te behouden. En daar hoeft geen natuurontwikkelaar of 'nieuwe natuur' aan te pas te komen! Als de PvdA zo'n beleid gaat ontwikkelen dat scheelt dat de schatkist gigaveel miljoenen op jaarbasis!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Je hoeft voor mij niet te bepalen wat ik wel of niet doe hoor, zulthoofd. Ik heb duidelijk gezegd dat het afgelopen moet zijn met het verrabbezakken en volplempen met buitenlands vee van almaar méér gebieden, onder het mom van natuurbehoud. Maar ik wil toch nog wel een uitzondering maken. Als Willie van Gemert iets te maken heeft met het verkloten van het Helvoirts Broek, dan mag hij wat mij betreft in een lekke kano de IJzeren Man op. Want ik ken dat gebied al sinds 1972 en het was 'ut schonste stukske Brabbant da ik eiges toen wies!' En nu doe ik mijn ogen altijd hermetisch dicht als ik er langs kom. Want het is alleen nog maar fake-natuur.

 • no-profile-image

  Gerritsen

  Elke boer haalt liever zijn inkomen uit de markt, dan uit subsidiesteun. Zogenaamde natuur is in het volgepakte Nederland met 16 miljoen inwoners enkel een fake speeltje voor mensen met tunnelsyndroom.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nee, niet voor natuur, maar veiligstellen voor partijlid snorremans, de landbouwwoordvoerder voor de Pvda, onze vrind Waalkens. Duurzaam ingesteld is deze man. Langdurig europees subsidiegeld zijn eigen beurs inlepelen zal ie bedoelen.

 • no-profile-image

  platteland

  @ nog zeker, jaaaren boer: De vervuiling van het zout op de weg wordt straks in de zomer gemeten in oppervlakte- en grondwater. Vervolgens is de landbouw de schuldige. Let maar op!

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Namaak natuur is belangrijker dan mensen vlg de PvdA.

 • no-profile-image

  Rien

  Goed gezien Patrijs, een half jaar nadat de mais is gekneusd, is de grond weer omgeploegd en ingezaaid met mais, bieten of iets anders. Dus als je dan een maandje later de moeite neemt om van je flatje te komen, dan zie je hoe mooi groen de gewassen er weer op staan. Een ander ezelsbruggetje: door 0,7 ha landbouwgrond om te zetten in natuurgrond, hebben 100 mensen meer op deze aardkloot een jaar lang dagelijks honger.

 • no-profile-image

  Drentse Boer

  Eerst de geldverslindende en economie-kapotmakende natuuruitbreiding veiligstellen en dan bezuiniging op de zorg, ze laten dus liever de mensen die met keihard werken polders en moerassen hebben ontgonnen verrekken, dan dat ze de onnoodzakelijke natuuruitbreiding stoppen !?!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Melkveehouder, over welk soort boeren heb je het eigenlijk? Je moet tegenwoordig van goede huize komen om je in de comfortabele verwarmde cabine van je John Deer, Feindt, Renault etc dood te ploeteren. Zeker een aardige lifster opgepikt langs 's Heeren wegen. Op zoek naar een boer?

 • no-profile-image

  r.veenstra

  Beste onderstaande boeren, bij ons gooien ze er zand op (op de bevroren grond) , misschien een tip voor de overheid ?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Het is geen speeltje, Gerritsen. Het is een manier om de grondprijzen kunstmatig hoog te houden. Als je als overheid besluit om een flink deel van de landbouw uit te leveren aan Europa, dan heb je natuurlijk wel een probleem als al die gronden vrijkomen, nl. het zakken van de grondprijzen, met alle gevolgen voor de huizenmarkt (en daardoor de schatkist) vandien. Vandaar dat er alleen wordt opgekocht, pleur er wat vee in voor goedkoop onderhoud en het doel is bereikt. Die natuur interesseert ze echt geen ene mallemoer, dit is om de burger te misleiden.

 • no-profile-image

  patrijs

  Nou nou boer uit Zwolle ik geloof niet dat mais de dodenakkers natuur is
  In deze mais leeft helemaal niets
  Zelfs een half jaar na het kneuzen groeit er nog niets.
  Zo goed is jullie gewasbescherming /ontsmetting van de grond (mooie woorden voor GIF)
  Boeren en natuurbeheer dat is niet serieus te nemen.
  Even een ezels bruggetje overal waar je stront op gooit is een weiland/akker en geen natuur

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.