Home

Achtergrond 15 reacties

Psychische belasting bij geitenruimers neemt toe

De psychische belasting neemt toe bij de teams van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) die geiten ruimen.

Dat meldt de Commissie Vaarkamp-Ohl, belast met toezicht op het dierenwelzijn, in zijn vierde weekrapportage. In de vierde week is het ruimen routine geworden. Dat leidt niet tot verruwing en afstomping van de werkers, meldt de commissie, de zorg voor dierenwelzijn blijft onverminderd.

De commissie maakt zich langzamerhand meer zorgen over het mensenwelzijn dan het dierenwelzijn. Vaarkamp en Ohl constateren dat het massaal doden van dieren, gecombineerd met de tragedie die het ruimen telkens voor de geitenhouders betekent de psychische belasting steeds groter maken. "Ook al lijkt dit alles onvermijdelijk, het dierenwelzijn staat niet geheel los van het mensenwelzijn en het is dus zaak op beide te letten’’, waarschuwen Vaarkamp en Ohl in hun rapportage aan minister Verburg.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Oog om oog

  Tsja, oude uitspraken gelden nog steeds.

  Berouw komt na de zonde.... weten ze ook wat ze de geitenhouders met liefde voor hun dieren aandoen.

 • no-profile-image

  Inge

  Volgens mij moeten Vaarkamp en Ohl zich bezighouden met het dierenwelzijn.
  Maar als je de rapporten naleest, hebben ze het ook steeds over de teams van ruimers. Als psychische belasting steeds groter wordt, moeten ze dit werk niet meer doen. Niemand verplicht ze daartoe. Als Vaarkamp en Ohl zich hier druk over maken, moeten ze ook maar eens aan de geitenhouder en zijn gezin denken. Hoe hoog denken ze dat die psychische belasting is?????????

 • no-profile-image

  geen boer

  de belasting neemt toe omdat het VWA voetvolk, zelf dicht bij de praktijk, dat dit soort karweitjes op mag knappen ook wel weet dat dit alles een grote schande is; niet uit te leggen voor zichzelf en hun persoonlijke omgeving. Tijd dat Verburg en Klink zelf de gifspuit ter hand nemen in plaats van in designerkleding ach en wee te roepen. Kunnen ze zien wat hun ruggegraatloze besluit werkelijk inhoudt! En inderdaad Inge, wie bekommert zich om de belasting en onzekerheid van de getroffen bedrijven?

 • no-profile-image

  Han

  Arie de volgende stink put wordt open getrokken door Den Haag. De geiten zijn bijna op, helaas de q-koorts is nog niet weg. Dus nu moeten de VLEESschapen bloed leveren, niet de heideschapen. Geeft dit geen nieuw ruimingsbesluit dan komen de koeien. De arme koeien kunnen ook Q-koorts krijgen. Een ding weet ik zeker, de katten, honden en MENSEN worden om menslievende reden niet geruimd net als kinderboerderij geitjes (knuffelbaar).
  Gelukkig doden ze in KZ de geiten alleen voor de barbeque. Niemand checkt op q-koorts gewoon de vlam er onder en geen moslim ziek.

 • no-profile-image

  Edel Schwein

  Ben het gedeeltelijk eens met de laatste berichten. Mij klinkt ook een beetje rancune en een beetje ambtelijke taal. Maar bepaalde instanties kunnen ook maar hun gaan.Wie controleert die clubs? Ik heb werkelijk geen idee. Het is goed dat er mensen zijn die kritisch de gang van zaken bekijken. Al komt dat regelmatig bepaalde lezers van agd niet uit.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Moet ik hier werkelijk medelijden mee hebben? Voor dit vak kies je ZELF. Je kunt ook weigeren gezonde drachtige dieren te doden. Laat dat dan de bestuurders in de agrosector en de politici maar dit rentmeesterschaps onwaardige werk doen.

 • no-profile-image

  arie maas

  ja wat moet je hier nu weer van zeggen, las net in de telegraaf dat er in Houteneen kinderboerderij is waar Qkoorts geiten rond lopen, meer dan 40 mensen ziek maar er is geen aanwijsbare verbinding tussen het aantal zieke mensen en kinderboerderij
  Volgens mij is er in de vere omgeving geen commercieel gietenbedrijf. Als er rond een geitenbedrijf mensen ziek worden kunnen ze (de overheid, GGD etc.) wel verband leggen . Het stinkt gewoon

 • no-profile-image

  Boer

  Het is te triest voor woorden dat Verburg en klink als topambtenaren zo amateuristisch aan kunnen blunderen en klungelen zonder dat iemand hen een halt toe roept. In het bedrijfsleven krijg je voor zo'n show van onkunde op staande voet ontslag. Hartverscheurend komt niet in de buurt van hoe de geitenhouders zich moeten voelen als hun dieren worden afgemaakt in de wetenschap dat andere EU landen er al jaren gewoon voor enten. Q koorts positieve kinderboerderijen mogen gewoon open blijven voor het publiek. Dat slaat echt alles. Nederland is echt een bananenrepubliek!

 • no-profile-image

  eerlijk

  Ja boer knap ver weg het zijn me er een paar maar ik denk dat het er maar 1 is en die word betaald door thieme denk je ook nie? Zouden ze op deze manier de boeren willen leren hoe het moet onee ze zijn juist voor de boeren of toch weer nie... Spotmus zit gewoon reklame te maken voor zijn boekje wat denk ik slecht verkoopt ofzo iedereen word er ondertussen ziek van die reactie's die een heel verhaal zijn met ook nog eens geen inhoud lijken wel amtenaren uit den haag.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste knap verre Boer, je maakt een kapitale fout. Klink en Verburg zijn geen topambtenaren maar politieke ambtsbekleders. De ware schuldigen achter de geitenmoorden zijn de échte topambtenaren en dat zijn op LNV Directrice Generaal Anita Wouters en Secretaris Generaal André van de Zande. Die bedienen wel niet zélf de spuit, maar zijn wél degenen die de minister aansturen. Anita (zal toch hopelijk geen familie zijn van Vogelbescherming-baas Fred Wouters????)kreeg vast en zeker instructies van voorganger Chris Kalden, die als veterinair alles weet van spuiten zetten. Zo beste man. en ga nu maar weer lekker sabbelen op jouw chiquita!

 • no-profile-image

  Boer

  Beste Herkauwer. Hartelijk bedankt voor je correctie. Iemand zou eens wat zeggen op deze site zonder een tsoenami van diaree over zich heen te krijgen van een Herkauwer of spotvogel. Jullie hebben een schat van informatie en weten presies wie op welke post zit, zat, en gaat zitten en wat uitgevreten heeft de laatste veertig jaar. Hoe bestaat het dat het natuur en milieu gebeuren nog steets zo'n zooi is als jullie alles zo goed weten. Op alles een pasklaar antwoord. Alles en iedereen moet het ontgelden. Op elke mogelijke manier moet het gelijk gehaald worden. Enfin, kunnen jullie nu praten omdat jullie met pensioen zijn en geen ontslag meer kunt krijgen? Gezien het aantal reacties kan ik me niet voorstellen dat jullie tijd hebben voor een baan. Is de site van boerderij een uitlaatklep voor veertig jaar opgekropte frustratie? Neem het me niet kwalijk. Ik ben gewoon nieuwsgierig en vraag me af hoe mensen vanaf het begin van de seventiger jaren niets presteerden en daar voor betaald kregen. Waren jullie ambtenaar mischien? Ik stel voor dat jullie wat minder kankeren op alles en iedereen want je lost er niets mee op en het is slecht voor de gezondheid. Probeer eens wat minder woorden en wat meer daden.

 • no-profile-image

  Boer

  Ik heb geen moeite met personen die de zaken kritisch bekijken. Ik heb moeite met personen die hun frustraties op mij af willen reageren. Kijk Herkauwer moest vorige week zijn hart luchten op deze site over een bustrip door een natuurgebied die hij had gemaakt de dag er voor of zo. In grove taal werd in zijn verhaal de begeleider voor van alles en nogwat uitgemaakt. Die persoon zou dus liegen over hoe een natuurgebied zich ontwikkeld. Als je toch zoiets overkomt waar je iemand die je om te beginnen al niet mag betrapt op een grove leugen, dan leg je toch terplekke de feiten en de waarheid op de tafel waar iedereen bij is? Maar neeeeeeee, Herkauwer houdt zich in en confronteerd die persoon die hij ook nog met naam noemd niet omdat hij zich alleen maar kan uitdrukken met schrijven op de computer naar deze website. En die Herkouwer maar praten in gespierde taal om respect af te dwingen. Wat een afgang.

 • no-profile-image

  koetje

  Zo te lezen zijn er meer die schijtziek worden van de dominante aanwezigheid van een aantal gepensioneerde ambtenaren op de diverse forums.

 • no-profile-image

  Mercedes De Windt

  Graag wil ik reageren op de laatste paar zinnen in dit stuk.
  Het is weldegelijk vermijdelijk en men vergeet dat mensenwelzijn niet los te koppelen is van dierenwelzijn. Hoe de dieren nu behandeld worden is een graad meter hoe wij mensen ook elkaar behandelen. Wat nu met dieren gebeurt zal ook met ons gaan gebeuren.

 • no-profile-image

  jan

  Het past ons als mensen ook sterkte te wensen aan deze mensen die namens ons als samenleving dit vreselijke werk moeten opknappen. Ik wens hen sterkte en veel gesprekken toe.

  Beleidsbeoordeling graag door meer democratische betrokkenheid.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.