Home

Achtergrond 11 reacties

Provincies staan jagen langzaam weer toe

De jachtverboden op klein wild in Nederland worden langzaam weer stopgezet.

In de provincies Friesland en Limburg mogen jagers gewoon weer jagen op de mannetjesfazant, de houtduif, de wilde eend en het konijn. Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) zullen andere provincies volgende week de jacht weer toestaan.

De provincie Drenthe is voornemens om het jachtverbod vannacht twaalf uur op te heffen. "Nu de sneeuw weg is zijn de voedselbronnen weer bereikbaar voor de dieren'', zegt een woordvoerder van de provincie Drenthe.

Vorige week gold het verbod in elf provincies. Alleen in Zeeland, waar veel minder sneeuw lag, gold geen verbod. Ontheffingen voor de jacht op de smient, de grauwe gans, kolgans, knobbelzwaan en meerkoet worden ook weer gegeven.

In Noord-Holland blijft het verbod om op wilde eenden te jagen overigens nog wel van kracht. Volgens de provincie is er voor eenden onvoldoende ijsvrij water beschikbaar. Noord-Holland heeft het besluit genomen in overleg met onder meer het Faunafonds en de Nederlandse Jagersvereniging.

Het jagen op houtduiven, konijnen en fazanthanen is overigens nog maar van korte duur. Het jachtseizoen voor deze dieren sluit 31 januari.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hoe fout kan een roos groeien? Beste man, voor zulke zaken is er al sinds jaar en dag het Faunafonds. Maar eerst zul je ingevolge de Zorglicht maatregelen moeten nemen dat kwetsbare gewassen niet aangevreten kunnen worden. Daar zijn meerdere mogelijkheden voor: van afgazen tot middelen die vraat tegen gaan. Als dat nog niet helpt dan is er dus het fonds. En dat ben niet ik, want ik heet Spotvogel. Het is trouwens wel erg banaal om in het voorjaar dieren dood te gaan schieten. Die hebben dan immers jongen te verzorgen. Kwestie van intrinsieke beschaving.

 • no-profile-image

  zwalker

  Een afgegeven jagersschot, is altoos weer een zwaktebod!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Vannacht vroor het zo hard dat ik hier op de gracht al over een nacht ijs kan dansen. Benieuwd wanneer de provincies langzaamaan gaan overwegen om de jacht weer te sluiten. Want er zijn nog vier moorddadige dagen te gaan!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Waarin in klein land gigantisch kan zijn! Officieel sluit het jachtseizoen over acht dagen en wat doet ons bestuur? Jagen weer gewoon toestaan! Door de kou in Oost Europa stikt het in ons land van de ganzen die normaal in Polen en Oost Duitsland blijven. Kolganzen, toendrarietganzen en Taigarietganzen. Alle rietganzen zijn beschermd en mogen niet geschoten en ook niet beschoten worden. Maar ik weet zeker dat jagers zich daar niks van aantrekken. Daarop zal komende week dus alle aandacht gevestigd worden. En jagen op konijnen? Als gevolg van het VHS-virus is de stand bijna overal gedeciimeerd. En dan heerst er ook nog mixomathose. Lekker volk toch daar bij de KNJV dat ze niet zelf oproepen om niet meer op zo'n soort te jagen. Stelletje ongemanierde lomperiken!

 • no-profile-image

  Ko

  Nou, ik leef in een polder waar we er alweer lekker op los fokken, hoor. Dat virus heeft idd. heel wat voorouders van me het leven gekost, maar daar hebben al mijn kindjes en familie niet overal meer last van. We worden her en der alweer mooie grote families. Kunnen we met zijn allen weer lekker aan de knaag, net als in die goeie ouwe tijd. En de plaag, ja, dat bestond reeds voor de oorlog, maar dat weerhield ons er niet van lekker door te fokken. Oh wat waren we met veel op een bepaald moment, maar wacht maar af: het is een kwestie van enkele jaren en we zijn weer prominent en met velen aanwezig in het landschap, daar houdt geen jager ons in tegen.

 • no-profile-image

  roos

  He spotvogel Kunnen we bij jouw de geleden schade verhalen.Onze gewassen worden opgevreten door hazen en duiven in het voorjaar. En jij maar lullen dat jagen niet nodig is.Als je tegen jagen bent ok maar dan wel onze schade betalen he.

 • no-profile-image

  down under

  Hej eh spotvogel, volgens mij zitten we nog midden in de winter? Die laatste opmerking is ook volslagen onzinnig en alleen maar om sympathie van een onnozele lezer te krijgen die, nu het in het zuiden weer een graad of 6 boven nul is met een lente-achtig zonnetje, denkt dat het nu al voorjaar is en de jonkies er al zijn.

 • no-profile-image

  Spotvogel

  Spotvogel gelooft vooral in zijn eigen ego en pulpboekjes. Geeft verder niks.

 • no-profile-image

  ....

  Spotvogel, uw laatste bijdrage is weer zo'n typerende als het gaat om oeverloos gerejemieer. U wijst eeuwig op onze zorgplicht en vervolgens heet u spotvogel, die gaat vliegen. M.a.w., u geeft uw mening en zegt vervolgens: bekijk het maar, het is voor u geregeld! Uitkering via het Faunafonds vindt wel plaats, maar er worden zoveel mitsen en maaren aan gesteld, dat verstrekte gelden maar een fractie zijn van wat werkelijk uitgekeerd zou moeten worden aan schade. O.a. het woordje zorgplicht is zo'n discutabel begrip, waardoor vaak niets wordt tegemoetgekomen. Alles lijkt netjes geregeld, in de praktijk valt dit nogal eens tegen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Veel puntjes luister. Er was een goede en ook voor de gedupeerde boeren deugdelijke Flora en faunawet totdat reactionaire parlementaire hufters als Pierik -Schreier, Oplaat, Ormel en Van den Brink zich in overheidstijd en met ons belastinggeld gingen bemoeien met het naar de kloten helpen van die wet. Ten behoeve van de excessief beestachtige hobbyjagers. Ik zag vandaag in het Giesbeekse-, Greffelkampse- Loilse Broek en in de Beemster en Het Griet langs de Oude IJssel tot welke onterende situaties dit heeft geleidt. Het lijkt daar wel een achterlijk prehistorische hel in plaats van een zogvuldig beheerd cultuurlandchap! Nou ja, met dat gore norm en waardenloze CDA wordt nog wel hard en genadeloos afgerekend. Bij de verkiezingen! En dan nog iets: ik schrijf geen pulpboekjes ongeletterde die zich van mijn naam meent te mogen bedienen: maar dossiers waar iedereen die onterecht heeft geleden onder de LNV-terreur voordeel mee kan doen. En iedereen die kan aantonen dat ik onwaarheden heb beschreven mag dat in dit forum met mij afrekenen. Maar voor drollen stront ben ik niet beschikbaar. Want daar staat ons mestforum (chauffeur met teveel kippenmest in duitsland) voor open.

 • no-profile-image

  niksgeneratie

  Droom lekker verder spotvogeltje, Geert houdt van jou.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.