Home

Achtergrond

Protest tegen 'dikkentaks' Air France-KLM

Ook in Frankrijk rijst protest tegen plannen van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM om passagiers die te dik zijn om in één stoel te passen, een tweede ticket te laten betalen.

"Pure discriminatie!'' aldus Anne-Sophie Joly, voorzitster van het Nationale Collectief van Verenigingen van Vetzuchtpatiënten (CNAO), donderdag in de krant Le Monde. ,,Je laat ook een andere zieke of een blinde die aanpassingen nodig heeft, niet bijbetalen.'' Zo worden bijvoorbeeld blindengeleidehonden gratis meegenomen. Zij herinnert eraan dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) obesitas erkent als een ziekte.

Het CNAO wil dat het Europese Parlement maatregelen neemt tegen de plannen. Vanuit de Franse regering krijgen de vetzuchtpatiënten al steun: staatssecretaris voor Gezinszaken Nadine Morano noemt het ,,tamelijk schokkend'' dat mensen ,,twee keer moeten betalen wegens hun ziekte''.

De Nederlandse Obesitas Vereniging noemde de plannen eerder deze week al 'belachelijk'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.