Home

Achtergrond

Proef toont perspectief voor teelt eiwithoudend gewas

De teelt van eiwithoudende gewassen, zoals veldbonen en soja, heeft meer potentie dan in het verleden werd aangetoond.

Dat blijkt uit een demoproef van Agerland en Limagrain op Proefboerderij Vredepeel in 2009.

Jos Deckers, productmanager zaaizaden bij Agerland, is tevreden met de uitkomsten. "De proef heeft overduidelijk laten zien dat te teelt van eiwithoudende gewassen perspectief biedt. De warme zomer en goede nazomer hebben hier natuurlijk aan bijgedragen. Vooral soja werd keurig rijp, terwijl dit in het verleden bij proeven in Nederland niet altijd het geval was."

De teelt van eiwithoudende gewassen is in drie categorieën te verdelen; eiwitrijke grondstof voor de mengvoerindustrie, peulvruchtenteelt voor humane consumptie en lokale eiwitteelt voor veerantsoenen. De opbrengsten van lupinen en soja vielen in de proef hoger uit dan verwacht. De opbrengst van veldbonen was met zo’n 5.500 kilo per hectare volgens verwachting.
Limagrain en Agerland gaan in 2010 door met de demoproeven van eiwitrijke gewassen om de teelt in Nederland verder te professionaliseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.